Slik kan en morsom ungdomsbil se ut. Og til en svært overkommelig pris.
Slik kan en morsom ungdomsbil se ut. Og til en svært overkommelig pris.

Peugeot 206: Morsom ungdomsbil til 50.000 kroner

Mye bil for pengene – og høy morofaktor.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei.

Jeg blir 18 år om ikke lenge, og da skal jeg ta lappen og kjøpe bil. Men det jeg lurte på her, var om dere kanskje hadde noen biltips som ikke har forferdelig dyr forsikring på bilen. Jeg vil gjerne ha en brukbar bil med over 100 hk, max 150 hk. Prisen bør være rundt 50.000 kroner.

mvh

Tim

Benny svarer:

Hei Tim!

Alltid spennende og morsomt å skulle kjøpe sin første bil. Men samtidig er det også utfordrende – fordi det finnes så mye på markedet. Ikke minst skal en være litt forsiktig når en kjøper bil i denne prisklassen. Her kan det være mye skummelt å se opp for.

Generelt vil jeg si at det med ungdomsbil egentlig burde handle om at bilen ikke bryter sammen hver andre uke – og at sikkerheten er skikkelig ivaretatt. Disse tingene bør veie tyngre enn om bilen går fort eller ser tøff ut – selv om det sikkert høres litt kjipt ut.

Når det gjelder det første ender jeg ofte opp med å anbefale noe fra Japan. De lager driftssikre biler – men har noen ganger problemer med rust.

Volvo, BMW og Audi har også noen kurante biler i denne prisklassen, men det blir fort dyrt, både å forsikre og å eie. Dessuten er de gjerne gått langt. Saab 9-3 er jo et alternativ Maxda MX-5 et annet. I det hele tatt, det finnes MYE å velge i og det er vel heller ikke til å komme i fra at mye handler om hva nettopp du liker.

Når det gjelder det sikkerhet er et viktig poeng at dette er vesentlig bedre i biler etter 2002–2003. Det kan være litt dumt å kjøpe en Volvo fra 80-tallet fordi disse er store og sikre ut ifra datidens standard, når en i stedet kan få en langt nyere bil som er mindre, men har viktig utstyr som for eksempel ESP og flere airbager.

Sprek og morsom

Men det er altså mulig å finne morsomme biler, som er rimelig oppdatert med tanke på sikkerhet, rimelig driftssikre og i tillegg kurante å forsikre for en 18 åring. Jeg tenker på Peugeot 206. Jada, den er fransk, men dette er faktisk en av de beste bilene Peugeot har laget.

Og du kan få en 2004-modell av denne lille sprekingen med kvikke 109 hk til rundt 50.000 kroner. Denne for eksempel. Her snakker vi også hyggelig km-stand på bare drøyt 100.000.

Plass til kjæresten

206, særlig med 1,6-literen, er en sprek liten bil – som byr på en hel del moro. Den mest vanlige motoren på disse bilene har jo 75 hk – så denne er vesentlig hvassere. Samtidig unngår du forsikringssmellen som følger med GTI-modellen.

I tillegg er de lette å skru på om du driver med denslags selv? Bilen i annonsen har også byttet registerreim, vannpumpe og hatt service på airconditionanlegg. Men du skal også sjekke lenkearmer, forstilling og drivakselmansjetter på disse bilene. Og rust naturligvis.

Hvis dette ser greit ut, kan du få virkelig mye bil for pengene. Og du i en ungdomsbil er jo ikke behovet for enorm plass så stort heller. I 206-en kan du ta med en god kompis eller kjæresten, og til nød presse ned noen litt mindre gode kompiser eller venninner i baksetet. Men da helst på kortere turer!

Uansett, lykke til med både å ta lappen, og deretter kjøpe ny bil.

Les også: Morsom bruktbil - 5 til under 150.000 kroner

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Kjøp vinterdekk – få med bil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: