Petter Solbergs vanskelige valg

Petter Solberg står foran en av sine viktigste avgjørelser. Hvilken bil skal han velge? Brooms rallyekspert tror han har svaret.

PS petter solberg (Foto: Scanpix)
PS petter solberg (Foto: Scanpix)

- Det er en nøtt å knekke det der, og jeg vet at Petter har hatt mange våkne netter der han har tenkt på akkurat dette spørsmålet. Dette kan komme til å avgjøre hele framtiden hans. Han har ikke råd til å velge feil nå!

Det sier Brooms rallyekspert Ole-Martin Lundefaret, på spørsmål om hvilken bil han mener Petter Solberg kommer til å velge når han skal kjempe om VM-tittelen neste år.

- Valget er like enkelt som det er vanskelig. Det er bare to fabrikker som lager nye WRC-biler, så skal han bli verdensmester, må han velge en av dem.

- Problemet er at det er så jevnt. Både Ford og Citroën lager ekstremt gode rallybiler, forskjellene er så ørsmå at det kan bli vanskelig å bestemme seg. Samtidig kan det være helt avgjørende. Også for Petters framtid. Dette kan være forskjellen på suksess eller fiasko. Og nå trenger Petter virkelig en suksess.

"Jeg har mistet tre år". Les det åpenhjertige intervjuet med Petter her:

Forskjellige styrker

- Dette må du utdype.

- Om det skulle bli suksess neste år, er det jo gode muligheter for at samarbeidet med den fabrikken han velger blir enda bedre og tettere. Så da gjelder det å velge fabrikken som kan by på de beste betingelsene.

- Hvilken bil mener du er best av Ford Focus WRC og Citroën C4 WRC? Eller for å stille spørsmålet på en annen måte: Hva er styrken til de forskjellige bilene?

- Begge er som sagt meget bra. Citroën C4 WRC har et lite overtak på asfalt. Dette har noen tekniske årsaker, men bunner også i at fabrikken prioriterer asfalt høyt i utviklingen av sine rallybiler. Og er gode på dette. C4 WRC er også ekstremt holdbar.

Les mer om "sivil" C4 - klikk her:

110 prosent avklart

- Fordens styrke er på løst underlag, som grus og snø. Dette blant annet på grunn av at den har noe lengre fjæringsvandring. Der den tar igjen noe av ulempen ved at den nok er litt for baktung.

Hvilken av de to bilene som er raskest på grus, er jeg rett og slett usikker på. Men Forden har en mulig annen fordel. Ford mangler nemlig en førstefører av Petters kaliber. Med en god 2010-sesong i Ford, vil han kanskje bli tilbudt jobben.

Focus er en av de mest kjøreglade bilene i klassen - les mer om den her:

- Hva er svakheten til de respektive WRC-bilene?

- Hvis vi begynner med Citroën igjen, kan vi vel si at svakheten er litt mindre fjæringsvandring. Men den største potensielle svakheten ligger i selve teamet.

- Hva mener du med det?

- Vel. det er vel ingen hemmelighet at franskmennene ikke alltid gir sine privatførere det beste utstyret. Og at de gjerne skrur ned litt effekt på bilene når de synes noen ikke bør gjøre det altfor bra. Så hvis Petter går for Citroën, må det være helt 110 prosent avklart at han får full pakke - hver gang.

Peiling på Citroën? Ta quizen og vinn eksklusive premier:

Ikke like helstøpt

- Og når det gjelder Ford Focus WRC?

Her ligger også svakheten i teamet. Det at det ikke er fabrikken, men en privat bedrift, nærmere bestemt Malcolm Wilson sitt firma M-Sport, som driver rallysatsingen. De finansierer mye av sin drift på å fore privatførere med biler og deler.

- Hvordan påvirker det i negativ retning?

- For det første kan det gjøre at de er litt trege til å homologere, eller godkjenne nye deler og forbedringer, eventuelt utvikle nye deler, eller rette opp i feil. M-Sport har så mange biler i markedet, at hvis de for eksempel skulle finne en feil, så koster det ekstremt mye å ordne opp i.

- Så er det ikke en like helstøpt satsing som den til Citroën, når vi snakker om førere som ikke sitter i fabrikkbiler. De har mange kunder de skal ta vare på.

Petter slo Loeb på flere WRC-etapper. Les mer her:

Ikke råd til å tape

- Så hva tror du Petter ender opp med?

- Jeg tror Petter velger Citroën. For det første har han fått en veldig god kontakt med fabrikken. Det er uhyre viktig.

- Og for det andre?

- Styrken til Loeb er på asfalt, og det er viktig for Petter å komme så nært som mulig i de løpene. Han har ikke råd til å tape et eneste poeng der. Hvis det skulle vise seg at Forden er en del tregere på dette underlaget, så kan det bli skjebnessvangert for VM-satsingen.

Kamp til døra

- Men det er flest grusløp?

- Ja, og der kan Petter slå Sebastien Loeb i samme bil.

- Så du mener valget er klart?

- Ja. Citroën C4, i kamp til døra om VM-tittelen!

PS-02_Solbergp1109spaintw11 (Foto: www.pettersolberg.com)
PS-02_Solbergp1109spaintw11 (Foto: www.pettersolberg.com)