Personlige bilskilt sprengte serverne hos Vegvesenet

Ble tatt på senga av responsen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har vært en pådriver for innføringen av personlige bilskilt i Norge. Nå er dette i gang, responsen i starten har vært enorm.  Foto: Samferdselsdepartementet/montasje.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har vært en pådriver for innføringen av personlige bilskilt i Norge. Nå er dette i gang, responsen i starten har vært enorm.  Foto: Samferdselsdepartementet/montasje.

I formiddag har Statens Vegvesen lansert en digital tjeneste mange norske bileiere har ventet lenge på.

Nå kan du nemlig lage ditt eget, personlige bilskilt. Det setter du selv sammen av bokstaver og tall.

For 9.000 kroner får du rettigheten til skiltet i ti år. Vegvesnet har satt opp en selvbetjeningsløsning på nett, hvor man kan gjøre dette.

Tjenesten har imidlertid ikke helt fått den starten Vegvesenet hadde håpet på. Det viste seg nemlig fort at interessen for personlige bilskilter overgår det man hadde forventet.

Tredobling av trafikken

Torsdag formiddag har nettsiden til Statens vegvesen vært ustabil og tildels nede, grunnet stor pågang fra de som vil søke om personlige bilskilt.

– De første 25 minuttene fikk vi 2.500 søknader, det er mye mer enn forventet. Det blir spennende å se fortsettelsen av dagen, sier Kjeller Bjørn Vinje som er pressesjef i Vegdirektoratet, til broom.no.

Han avviser at nettsidene er nede, men bekrefter at det har vært ustabilt i starten.

– Da vi åpnet tjenesten klokken 11, så vi en tredobling av trafikken på nettsiden. Det ga store utfordringer, som vi naturligvis beklager. Nå ser det ut som det første rushet er over, og vi jobber på spreng for å få nettsiden helt stabil. Et tips til de som fortsatt måtte ha problemer, er å trykke refresh, sier Vinje.

Da lykken var en fin plass i grøftekanten

Øremerket overskudd

– Vi vet at det er mange som har etterspurt personlige bilskilt, og nå kan vi tilby dette også i Norge. Prisen på 9.000 kr er satt for å dekke inn kostnadene ved ordningen, men skal også gi et overskudd som skal øremerkes trafikksikkerhetsformål, sier Heidi Øwre, seksjonsleder ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Vegdirektoratet.

På den digitale tjenesten kan du sjekke om tegnkombinasjonen du vil ha er ledig. Hvis den er det, kan du søke om å få tildelt skiltet du ønsker deg.

Litaueren manglet skilt på bilen, så fikk han en idé...

Ikke helt fritt fram

Personlige bilskilt har vært tilgjengelige i land som Storbritannia og Sverige i mange år, nå kommer det også til Norge.

Helt fritt fram til hva skiltet ditt skal inneholde, er det imidlertid. Det er et krav at tegnkombinasjonen ikke er støtende, til ulempe for noen eller krenker varemerkerettigheter. Alle personlige skilt må ha minimum to og maksimum sju tegn (ordinære norske bokstaver og tall), inklusiv eventuelle mellomrom.

For å kunne søke om et personlig bilskilt må du være fylt 18 år. Du må også eie den aktuelle bilen (uten medeier) som skal ha skiltet.

Nå blir små skilter lovlig også i Norge

Følger ikke bilen

Hvis tegnkombinasjonen du ønsker deg blir innvilget, vil du få 30 dagers frist til å betale 9.000 kroner for rettigheten til skiltet.

Hvis du ikke betaler innen fristen, vil tegnkombinasjonen bli frigitt, og andre kan søke om bilskiltet.

Et personlig bilskilt følger ikke bilen ved salg, men du kan knytte det personlige bilskiltet til din neste bil. Det er ikke tillatt å selge bilskiltet videre til noen andre.

LES OGSÅ: Derfor er skilter fra Lakselv det hotteste i Bergen