Perfekt til elgjakta
...eller til alle familier som trenger robust sjuseter til rundt 200 000 kroner.
Merke: Toyota Modell: Landcruiser VX 90 Årsmodell: 1996 Motor: 3-liter diesel, 125 hk Km.stand: 221 000 Pris: 219 000,- |
Medio september stopper store deler av bygde-Norge opp. Da starter nemlig ælj-jakta! Og vi har testet bruktbilen som mang en elgjeger drømmer om. Nemlig Toyota Landcruiser VX 90. I stasjonsvogn-utgave, slik at du får med alle jaktkompisene og bikkja.
Velholdt og godt utstyrt
Den obligatoriske runden rundt bilen avslører at dette 13 år gamle eksemplaret er svært velholdt. Tross kilometerstand på godt over 200 000, ser den veldig fin ut. Ikke en ripe og knapt steinsprut er å finne. Den har tydeligvis levd et godt liv, med asfalt under 16-tommers hjulene det meste av tiden.
VX-versjonen er godt utstyrt. Elektriske skinnseter, automatgir og en del andre ting gjør denne betydelig mer eksklusiv enn standardutgaven. Krommet kufanger med store Piaa-lamper gjør den visuelt enda tøffere. Lakkfargen er ikke mitt førstevalg. Blå, svart eller sølv hadde vært bedre.
Toppmodell til tross, aircondition mangler. Nå er det så og si obligatorisk, men i 1996 var det langt fra det. Løsningen får bli å ettermontere, det behøver ikke å koste en formue.

På veien:
Under panseret sitter en 3-liters dieselmotor som er langt fra lydløs, og kjøreegenskapene er ikke moderne. Den vugger litt og krenger en del, men det er absolutt ikke håpløst. Dieselmotoren er fra den tiden ingen visste hva commom-rail var, men oppleves med 125 hk/ 295 Nm som både sterk og fleksibel nok.
Den byr likevel ikke på det samme skyvet som du er vant med fra nåtidens SUV-er. Automatkassa passer bilen godt, og gjør kjøringen overraskende komfortabel, men dette er ikke akkurat bilen du med hiver inn i svingene i høy hastighet...
Du sitter høyt, godt og har full oversikt alle veier i den nesten 4,7 meter lange bilen. Plassen er god både i bakseter og bagasjerom. Dashbordet er typisk japansk-kjipt fra den tiden, men likevel føler jeg meg litt småkonge i denne solide, men tilårskommende redskapen.
Landcruiser har permanent firehjulstrekk. Har du tenkt deg utenfor veien, er både reduksjonsgir og sperrer på plass, og bilen er kjent for å være ganske så rå i terrenget.

Gammel bil, få mangler
På vår velholdte, 13 år gamle testbil var det ikke mye å sette fingeren på. Litt svak risting i rattet i 70 -80 km/t vitner om at hjulene trenger avbalansering. Vi fant også matte baklysglass.
Kjapt oppsummert:
Interiør: Vi konstaterer at verden har gått framover...
Eksteriør: Gammelmodig
Mekanisk: Solid og robust
På veien: Grei nok, men enda bedre der det ikke er vei!
For: Du kan fortsette når veien slutter
Mot: Relativt høy pris
For å se hele annonsen, klikk her:
For å lese om flere brukte Toyota, klikk her:
Benny mener:

Generelt sett er dette bunnsolid redskap. Men det er noen ting du bør ta deg tid til å sjekke.
Endeledd og bærekuler i forstillingen er en svakhet. Noen hulrom i karosseriet er fylt med skum, og blir dette først vått, holder det godt på fuktigheten - med rust som resultat. Se derfor etter rust i nedkant og bakkant av karosseriet – det er her det kommer først.
Mellomakselkryssene bør sjekkes, det samme bør bremsene. Har motoren kokt? Da kan toppen gå/ha gått føyken – så sjekk fargen på det som kommer ut av eksosrøret. Er det blått eller hvitt? Finn en annen bil.
Sjekk også når den er registrert første gang i Norge. På bruktimporterte varebiler har det MYE å si for eventuell ombygging til personbil senere. Hvis du har en 10 år gammel bil som ble registrert i Norge i fjor, må du faktisk vente ni år før du kan sette inn bakseter uten avgift. Det påvirker bruktprisen - mye.
Les vår nybil test av Toyota Landcruiser V8, klikk her:
Visste du at:
- Toyta Landcruiser 90 fantes som tredørs, men denne bli ikke tatt inn til Norge.
- Første Landcruiser kom i 1950, og het Toyota BJ.
- Importen av Landcruiser til Norge startet i 1981.
Takk til Toyota Asker og Bærum for lån av bil.
