Pene sko viktigere enn trafikksikkerhet

Kvinners forfengelighet er trafikkfarlig!

Det skal se fint ut, men er livsfarlig. Kvinnelige sjåfører mener at det er viktigere med stilige sko enn fottøy som er tilpasset bilkjøring. (Foto: NAF)
Det skal se fint ut, men er livsfarlig. Kvinnelige sjåfører mener at det er viktigere med stilige sko enn fottøy som er tilpasset bilkjøring. (Foto: NAF)

Åtte av ti kvinner mener at det er viktigere å se bra ut enn å ha skotøy som passer bilkjøring, mens nærmere to av ti har kjørt bil barbeint og 33 prosent har kjørt med flip-flops på føttene, viser en undersøkelse gjort av YouGov for det britiske forsikringsselskapet Sheila’s Wheels.

Livsfarlig

Tallene bekymrer NAF.

– Sommerstid er det forståelig nok enkelt og behagelig å ha på høye hæler og sandaler, men for trafikksikkerheten er det uvettig. Dårlig fottøy gir liten kontakt med pedalene og kan henge fast i gulvmattene, sier Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF til siste.no

Nesten-ulykker

Én av ti bilister sier de har vært i ulykker eller nesten-ulykker på grunn av at dårlig tilpasset fottøy har løsnet under kjøring.

– Det er overraskende å se at så mange kvinner velger å utsette seg selv og andre for trafikkfare ved å velge helt feil sko eller ingen sko i det hele tatt når de skal kjøre bil.

Fottøy som gjør at du ikke har en konstant, trygg og rask kontakt med pedalene svekker dine egenskaper som sjåfør dramatisk og kan naturligvis få fatale konsekvenser. Et sammenstøt kan være uunngåelig fordi du ikke får brukt pedalene riktig i øyeblikket, mener Sødal.

Ikke barbeint!

Rådet fra NAF er rett og slett å bruke sunn fornuft og tenke konsekvenser før du setter deg bak rattet. Kommunikasjonssjefen understreker at det å kjøre barbeint ikke er noe alternativ, og kun en liten stein kan utløse refleksen hvor sjåføren trekker til seg foten i stedet for å trykke den normalt ned.

Flate sko er best

– Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten. Vær oppmerksom på at noen joggesko har så tykk såle og klumpete fasong at de heller ikke er særlig godt egnet til bilkjøring, sier han.

Flere bil og motorsaker fra siste.no finner du her: