I dagene før jul bulker vi mye. Ofte på en travel parkeringsplass. (Foto: Knut Falch, Scanpix)
I dagene før jul bulker vi mye. Ofte på en travel parkeringsplass. (Foto: Knut Falch, Scanpix)

Pass på - nå bulker vi

Travel og stresset for å rekke det siste før jul? Det kan fort bli veldig dyrt.

Juleinnspurten er i gang over det ganske land. I dag og i morgen formiddag skal vi rekke alt vi ikke har fått gjort til nå i desember. Det betyr for mange stress og jag - og det betyr også bulkerekord. Lille julaften er den dagen i året vi bulker aller mest. Ikke akkurat den førjuls-gaven vi trenger!

Tall på innmeldte skade saker hos forsikringsselskapene viser at vi bulker dobbelt så mye de to siste dagene før jul, som ellers i desember. Og lille julaften er den verst dagen av dem alle. Bare i Oslo og Akershus vil ca 2000 bulke bilen sin nå.

På kjøpesenter

Ryggeulykker, påkjørsel av parkerte biler og nærkontakt med parkeringshusenes søyler er de skadetypene som øker mest før jul.

Når det gjelder ryggeulykker, mener mange at mye av økningen skyldes at det har kommet flere SUV-er inn i trafikkbildet. Disse store bilene gir dårligere sikt bakover - og dulter oftere borti noe.

Stress

Det er ofte i parkeringshus og utenfor store kjøpesentre at disse ”dulte borti-ulykkene” skjer. Årsaken er rett og slett stress. Folk er ofte sent ute, og skal rekke ytterligere to-tre andre butikker – gjerne med skrikende unger på slep - før de haster hjem til pynting av den grønne, glitrende - og hovmesteren og grevinnen.

Hva skal du gjøre for å unngå dette? Det er selvfølgelig ikke noe hokus-pokus. Det gjelder å roe ned når du sitter bak rattet. Godta at "ting tar tid" - og være ekstra observant. For selv om du tar det rolig, er det altså god grunn til å tro at andre ikke gjør det.

Likevel lyst til å kjøre fort? Da anbefaler vi Broom-spillet:

Pass på i kryssene

Et lite råd til slutt: Unngå de trangeste parkeringsplassene. Og ikke parker for nært andre biler. I dag er det dessverre gode muligheter for å noen bråpner døra og lager bulk i bilen din.

Med snø og glatte veier i store deler av landet skal du være ekstra forsiktig. Pass spesielt godt på i kryssene. Her er det gjerne såpeglatt. Brems ned i god tid, kjør defensivt og forsiktig - og så kommer du forhåpentligvis til julaften uten en super-ergelig opplevelse først.

Si din mening - vinn Broom T-skjorte. Klikk her: