Pass på hvis du bruker denne til å styre musikken i bilen

UP advarer: Det er ikke bare prating i håndholdt mobil som er ulovlig.

Bruker du mobilen som musikkavspiller i bilen? Da skal du være klar over reglene på dette området.
Bruker du mobilen som musikkavspiller i bilen? Da skal du være klar over reglene på dette området.

Stadig flere av oss bruker mobiltelefonen som musikkavspiller også. Her er det som kjent bare å laste inn – og vips har du musikken med deg overalt.

Mange bruker den også i bilen – noe stadig flere bilprodusenter har fått med seg. Kjøper du nybil i dag, er det veldig gode muligheter for at det bare er å plugge inn mobilen og høre musikken over bilens stereoanlegg.

Må brukes håndfritt

Men her ligger det faktisk også en potensiell felle for deg som gjør dette.

For du har faktisk ikke lov til å styre og avspille lydfiler fra mobilen hvis den ligger løst i bilen. Her er det samme regel som når du bruker den til å prate i – mobilen må brukes håndfritt.

LES OGSÅ: Forbudt i hele Europa – men svenskene har lov!


UP advarer

Utrykningspolitiet advarer nå på sin egen Facebook-side om dette. Her kan vi lese følgende:

Nå har det blitt tillatt å benytte mobiltelefonen til å styre og avspille lydfiler når du er sjåfør. Riktignok bare når mobiltelefonen brukes håndfritt, skriver UP og legger til dette:

Plassert i holder

I utgangspunktet er det ikke lov for fører av en motorvogn å bruke mobiltelefonen under kjøring. Fører kan likevel bruke mobiltelefonen til å starte opp, gjennomføre og avslutte en samtale når mobiltelefonen under kjøring er håndfri eller plassert i en holder i umiddelbar nærhet av rattet.

Men når det gjelder styring og avspilling av lydfiler, er dette tillatt kun når mobiltelefonen brukes håndfritt.

LES OGSÅ: Er det lov å prate når jeg står i kø?

Nye regler

Fram til 2. mai i år var det fullt tillatt å sende SMS-er eller surfe på mobilen mens man kjørte bil. Dette var i praksis et lite smutthull i loven. Årsaken var nok at lovgiver ikke så på dette som noen aktuell problemstilling da det ble innført forbud mot å snakke i håndholdt mobil.

Men fra 2. mai ble det kun lov å bruke tastaturet på mobiltelefonen til å starte og avslutte en samtale. Og den må da ha en handsfree-løsning eller være fastmontert i en holder. Alt annet er forbudt.

LES OGSÅ: Dette blir helt forbudt