Glatte veier betyr at det gjelder å legge om kjørestilen radikalt. Spesielt skummelt er det i kryss og rundkjøringer som nå kan være som polert. Da kan fort gå galt. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Glatte veier betyr at det gjelder å legge om kjørestilen radikalt. Spesielt skummelt er det i kryss og rundkjøringer som nå kan være som polert. Da kan fort gå galt. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Pass opp - nå er det glatt

Store nedbørsmengder og mildvær er en skummel kombinasjon. Les våre råd:

Årets første snø på østlandsområdet betyr som regel trafikkaos, og i år er intet unntak.

De siste dagene har kjøreforholdene vært vanskelige mange steder og nå fører mildvær til nye, store problemer.

Veiene blir rett og slett farlig glatte. Da gjelder det å ta sine forholdsregler.

Klikk her for de siste væroppdateringene fra storm.no

For aggresssivt

- Mange bilister bruker rett og slett litt tid på å "venne seg til" vinterkjøring.

- De kjører for fort, for aggressivt - og med for lite marginer. Da går det dessverre fort galt, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han har følgende råd til alle som ferdes på veiene akkurat nå:

LES OGSÅ: Hva er best - 4x4 eller kjetting

Holde avstand

- Punkt én er å være riktig skodd. Nå er det vinterdekk som gjelder, det er galskap å begi seg ut på vinterglatte veier med sommerdekk. Bremsestrekningen mangedobles fra tørr asfalt til snø, derfor er gode vinterdekk svært viktig.

- Farten på avpasses etter forholdene. Noe av det viktigste er å holde god avstand til forankjørende, skaffe deg marginer som kan komme veldig godt med hvis noe uforutsett skulle skje, sier Benny Christensen.

Polerte overflater

- Mange lurer på hva som er best av piggdekk og piggfritt?

- Ja, og det finnes det ikke noe enkelt svar på. Men på snøføre er piggfrie dekk generelt best. Det som har blitt et økende problem de siste årene er at kryss og rundkjøringer har blitt ekstremt glatte og nærmest polerte fordi stadig færre kjører med piggdekk. Piggdekk river opp slike overflater og er i så måte bra for alle som ferdes i trafikken.

- Med en veldig stor andel av bilparken over på piggfritt, blir det rett og slett glattere mange steder. Og det eneste som hjelper da er å ta det rolig, kjøre defensivt - og være forberedt på det verste. Selv om du har kontroll, er det ikke sikkert at de andre rundt deg har det. Da kan det fort skje uforutsette ting i trafikken, sier Benny.

LES OGSÅ: Hvem er best av Saab og Coco? Svensk mesterskap i 4x4

Brooms vintertips

Mye sier kanskje seg selv, men det skader ikke å gjenta det. Du kan ikke kjøre som du gjør på sommeren når snøen kommer. Her er Brooms fem, enkle råd for trygg vinterkjøring.

1. Legg om til vinterdekk FØR snøen kommer. Det er bedre å kjøre med vinterdekk på bare veier, enn omvendt.

2. Pass på at du har gode vinterdekk. Sjekk datostemplig, mønsterdybde og hold deg unna såkalte "helårsdekk".

3. Anpass fart og kjørestil etter forholdene. Bremselengden og veigrepet er vesentlig dårligere enn på sommeren.

4. Vis ekstra aktsomhet der andre har bremset før deg - på vei inn i kryss og rundkjøringer.

5. Ikke, ikke - vi gjentar - ikke kjør og ta sjansen på å bruke sommerdekk når det er glatt. Ta heller drosje, buss, tog, trikk, gå - eller hold deg hjemme!

Del med Facebook-vennene dine

Ellers gjelder det å bruke sunt bondevett. Og mister du kontrollen og skjønner at ulykken er uungåelig: Kjør heller i grøfta enn inn i andre.

Se den elleville videoen fra virkeligheten: Hjeeelp - jeg sklir: