Pass opp - nå er det glatt

Når den første snøen kommer, går antall ulykker går rett til værs. Les våre råd:

Illustrasjonsfoto
 (Foto: Jaako Avikainen, Scanpix)
Illustrasjonsfoto (Foto: Jaako Avikainen, Scanpix)

Hvert eneste år er det samme historien, og det er ingenting som tyder på at det blir annerledes i år. Når den første, våte snøen laver ned, blir det trafikkkaos.

Lange køer og saktegående trafikk er én ting, men vi bulker også mer. Mye mer.

Gode vinterdekk viktig

- Det kan virke som om det første snøfallet kommer like overraskende på bilistene hvert år, sier Hanne Gudding, informasjonssjef hos Storebrand Skadeforsikring. Hun sier at de merker flere skader når snøen kommer.

- Ved første snøfall hvert år opplever vi en del bulkeskader - og generelle skader på bilen som skyldes dårlig avpassing av farten i forhold til føret. Ta det med ro i trafikken, er vår anbefaling.

- Husk å skifte til vinterdekk i tide. Husk at bremsestrekningen mangedobles fra tørr asfalt til snø, derfor er gode vinterdekk svært viktig. I tillegg må farten avpasses etter forholdene og man må holde god avstand til forankjørende bil, sier Hanne Gudding

Finn ut: Hva er best - 4x4 eller kjetting?


Flere ulykker hele vinteren

Det er kanskje ikke så overraskende at det første snøfallet gir ekstra ulykker. I Norge har du ikke lov til å skifte til piggdekk før 1. november (15. oktober i Nord-Norge), og det er mange som venter i det lengste med å bytte - også om de kjører piggfritt. Likevel er det ikke sånn at ulykkene forsvinner når vinterdekkene er på.

- Skader på bilen opplever vi gjennom hele vinteren, men det er klart at i den første snøfallmåneden. merker vi ekstra pågang. Dette kan nok skyldes at mange framdeles har sommerdekkene på.

- Utover vinteren opplever vi flere skader når det kommer uventet, ekstra snøfall, også når vinteren er godt i gang, avslutter Hanne Gudding.


Les også Saab mot Volvo i: Svensk mesterskap i 4x4

Brooms vintertips

Mye sier kanskje seg selv, men det skader ikke å gjenta det. Du kan ikke kjøre som du gjør på sommeren når snøen kommer. Her er Brooms fem, enkle råd for trygg vinterkjøring.

1. Legg om til vinterdekk FØR snøen kommer. Det er bedre å kjøre med vinterdekk på bare veier, enn omvendt.

2. Pass på at du har gode vinterdekk. Sjekk datostemplig, mønsterdybde og hold deg unna såkalte "helårsdekk".

3. Anpass fart og kjørestil etter forholdene. Bremselengden og veigrepet er vesentlig dårligere enn på sommeren.

4. Vis ekstra aktsomhet der andre har bremset før deg - på vei inn i kryss og rundkjøringer.

5. Ikke, ikke - vi gjentar - ikke kjør og ta sjansen på å bruke sommerdekk når det er glatt. Ta heller drosje, buss, tog, trikk, gå - eller hold deg hjemme!

Ellers gjelder det å bruke sunt bondevett. Og mister du kontrollen og skjønner at ulykken er uungåelig: Kjør heller i grøfta enn inn i andre.

Se den elleville videoen fra virkeligheten: Hjeleeelp - jeg sklir: