elg fare skilt (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
elg fare skilt (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Pass opp! I dag er det størst sjanse for å kollidere med elg

Ny analyse gir grunn til å være ekstra forsiktig.

9. januar er den dagen med flest elgulykker. Hele 19 prosent av elgpåkjørslene skjer i januar, og det hele topper seg 19. januar, viser tall fra Norsk institutt for naturforskning, som har analysert 11.000 ulykker, skriver Nordlys.

Dan Erik Løvli fikk bilen smadret av elg i fjor. Han oppfordrer alle bilførere til å være oppmerksom på hva som rører seg i veikanten.

Løvli opplevde alle bileieres elgmareritt da han på kvelden 16. desember i forholdsvis lav fart likevel fikk en voksen elg inn gjennom frontruten på veg hjem til Kirkesdalen.

Bykset ut på veien

Dan Erik Løvli som jobber som energimontør i Troms Kraft var på hjem til Kirkesdalen på kvelden 16. desember da en elg som spiste på en rundballe i veikanten bykset ut og omgjorde Audien hans til et bilvrak i løpet av brøkdeler av et sekund.

Den store elgen bykset over panseret, knuste frontruten før den nærmest som en bumerang ble slengt videre bakover og knuste samtlige vinduer på passasjersiden.

– Det var iset på veien, og jeg holdt rundt 50 kilometer i timen. Jeg visste at det er mye elg som trekker ned på veien opp til dalen, men likevel ante jeg ikke ordet av det før det smalt.

Skremmende fort

– Elgen sto under noen greiner og spiste på en rundballe, og bykset inn mot bilen uten at jeg hadde sjanse til å stoppe. Det hele gikk skremmende fort og gir meg nok en forståelse hvor vanskelig det er å klare å hele tida være oppmerksom på elgen. Og her oppe i Kirkesdalen er det vanvittig mye elg nå, det er observert flokker på opptil 30 dyr samlet, sier Løvli.

 Det eneste Dan Erik Løvli husker da han kolliderte med elgen var fire hvite labber som kom mot vinduet. Her er han sammen med sin nye bil han har skaffet seg. Foto: Stein Wilhelmsen
Det eneste Dan Erik Løvli husker da han kolliderte med elgen var fire hvite labber som kom mot vinduet. Her er han sammen med sin nye bil han har skaffet seg. Foto: Stein Wilhelmsen

Ingen god dag for elgen

En doktorgradsavhandling av Hege Gundersen i fjor slår fast at statistisk er den dagen i året det blir påkjørt mest elg på landsbasis. Samme Gundersen konkluderer med at januarmøre og fullmåne er faktorer som lokker elgen fram på veiene.

– Årsaken er enkel. Ved fullmåne ser elgen bedre hvor maten er, og dermed er den i aktivitet også i store deler av natta også.

Det forteller Jan Oddvar Eriksen som er leder for ettersøksringen for skadet vilthjort i kommunene Lenvik, Torsken og Sørreisa.

Eriksen opplyser at for Lenviks vedkommende er antallet påkjørsler fra elgjakten sluttet og til nå svært lav. I de tre kommunene har man til nå hatt bare 6 påkjørsler til nå, mens man siste vinter hadde opp mot 30 påkjørsler.

I Målselv er det langt mer dramatisk. Her er 29 elg påkjørt, hvorav 9 elg måtte avlives etter påkjørselen.

Les flere bil- og motorsaker i Nordlys bilmagasin her