Nå er det mange som oppdager at de kanskje skulle lagt om til vinterdekk - store deler av landet har fått den første forsmaken på vinter. Foto: Scanpix.
Nå er det mange som oppdager at de kanskje skulle lagt om til vinterdekk - store deler av landet har fått den første forsmaken på vinter. Foto: Scanpix.

Pass opp hvis du har sommerdekk på bilen

Tar du sjansen - eller?

annonse

I flere deler av Norge har vi våknet opp til snø og fare for glatte veier i dag.

Erfaringsmessig er det veldig mange som ikke har lagt om til vinterdekk i midten av oktober.

Og dermed blir spørsmålet: Bør du våge deg ut på sommerdekk - eller skal bilen stå?

Svært skumle

Brooms bilekspert Benny Christensen er ikke i tvil – her er hans mening om den saken:

-  Er det fare for glatte veier - da skal bilen stå hjemme. Eventuelt får du kaste deg rundt og skifte hjul før du drar avgårde.

- Veiene kan være svært skumle i den perioden vi er inne i nå. Det kan se tilsynelatende tørt og fint ut - men rundt svingen kan forholdene være helt annerledes, sier Benny.

Jo - også dekkene dine har datostempling

Farlig 

- Her er det først og fremst gradestokken som avgjør. Når det kryper ned mot null, er det per definisjon fare for at det blir glatt. Nedbør i tillegg gjør det naturligvis mer skummelt, sier Benny. 

- Og da hjelper det ikke å kjøre veldig forsiktig?

- Nei! Du må ikke finne på å kjøre med sommerdekk når det er vinterføre på veiene. Enten det er is, snø eller slaps. Det er rett og slett livsfarlig og ikke bare for deg: Også for de andre som ferdes i trafikken. Jeg kan ikke tenke meg at det er særlig hyggelig å forårsake en ulykke fordi at man ikke er riktig skodd, sier Benny.

Under halvparten vet hva som er lovlige dekk

Bremselengde

Det er så enkelt at sommerdekk og vinterdekk har vidt forskjellige egenskaper. I et land som vårt må du rett og slett ha to sett med dekk – hvis ikke må du parkere bilen hver gang det er fare for glatte veier.

- Sommerdekk på glatt føre betyr vesentlig lengre bremselengde og også stor fare for utforkjøringer – bare for å nevne noe. Etter at det ble stadig mer vanlig med piggfrie dekk, opplever vi at særlig kryss og rundkjøringer kan bli helt polerte og fryktelig glatte. Rett og slett fordi det ikke er så mange piggdekk som "river opp" den glatte overflaten. Kommer du med sommerdekk på et slikt underlag, har du fint liten kontroll på bilen din, avslutter Brooms bilekspert.

Les hvorfor dekkene på bilen kan si mye om selgeren 

 

Laster inn forumet...