PS helårsdekk (Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix)
PS helårsdekk (Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Pass opp for livsfarlige helårsdekk

Mange norske bilister kjører rundt med dekk som er altfor dårlige på vinterføre.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Vegard spør:

Hei på deg Benny. Et spørsmål og en advarsel fra meg. Jeg kjøpte i fjor sommer en 2002 modell Jeep Grand Cherokee. En fin bil som jeg selv føler er veldig mye bra bil for pengene. Den sto på helårsdekk og selger (bruktbilfirma) skrøt veldig av disse og sa at det var helt riktige dekk for en bil som min. Det har jeg etter hvert blitt veldig skeptisk til og nå er jeg helt sikker.

Har følt meg utrygg i trafikken helt siden snøen kom og i helga bar det utfor veien. Jeg mistet grepet i en sving og hadde ikke mulighet til og holde bilen på veien. Den gikk bare rett ut. Det var glatt men likevel burde ikke dette skjedd. Heldigvis ble det ingen skader på bilen utover en liten bulk under støtfangeren som jeg tror jeg skal klare å rette ut selv. Det er en kjip kostnad men nå ser jeg ikke andre løsninger enn å kjøpe vinterdekk. Har du noen erfaringer med helårsdekk Kan det bare jeg som har vært uheldig med de som er på bilen min??

Benny svarer:

Hei, Vegard. Dette var ikke hyggelig å høre, men dessverre er du langtfra den eneste som har opplevd dette. Jeg vil sterkt fraråde å bruke "helårsdekk" på bilen. Ja, spør du meg burde det ikke vært lov å kalle disse dekkene for helårsdekk. De funker sikkert greit som sommerdekk, men på vinteren kan de være livsfarlig.

Bor du i Danmark og opplever fem centimeter snø tre ganger i året - greit nok. Men til norsk vinter er ikke dette bra nok i det hele tatt. I praksis er dette sommerdekk med litt grovere mønster. De er dårlige på framkommelighet og de gir heller ikke godt nok feste.

Klikk her for testvinnerne på vinterdekk

Du har en ganske stor og tung bil og da er dekkvalg ekstra viktig. Trist at en bilforhandler da kan prestere å si at dette er riktige dekk for deg. Jeg skjønner at det ikke er hyggelig å måtte kjøpe nye dekk og kanskje nye felger også, men den kostnaden bør du absolutt ta deg råd til. Ellers bør du la bilen stå når det vinter på veiene. Rett og slett!

Skifte dekk? Her er videoen som forteller deg hvordan

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Kjøpe ny bil i år? Her får du oversikten