Sjekk vognkort i både bil og campingvogn før du drar avgårde   slik kan du forsikre deg om at du faktisk har lov til å dra avgårde selv om du bare har vanlig førerkort.
Sjekk vognkort i både bil og campingvogn før du drar avgårde slik kan du forsikre deg om at du faktisk har lov til å dra avgårde selv om du bare har vanlig førerkort.

Pass opp for campingvogn-fellen

Vanlig førerkort er ikke alltid nok.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei på deg Benny! Vi har fått tilbud om å låne campingvogna til min onkel i tre uker i et par uker i sommer og slo til med en gang på det. Vi gleder oss til Norgesferie og ikke minst det å kunne ta ting litt på sparket. Vi skal rett og slett kjøre etter været så langt det lar seg gjøre og har ingen bestemte planer utover det.

Men det jeg lurer litt på er hvordan det stiller seg med å kjøre relativt stor campingvogn med ganske liten bil. Vi har en Golf med 2-liter TDI, campingvogna er på 16 fot. Jeg har hørt at det skal være noen grenser for hva man kan kjøre med vanlig førerkort slik jeg har. Dessuten vil jeg nødig være en sinke på veien. Har aldri kjørt med campingvogn før, men har tenkt å ta det veldig rolig i starten og bli vant til det etter hvert. Hilsen en som har siste dag på jobb før ferien!

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei du. Tipper du sitter og gleder deg til å komme av gårde nå. Campingferie kan bety veldig mye frihet og mulighet til å improvisere hvis man er villig til å flytte på seg, akkurat nå ser det ut som det er smart av dere å sette kursen nordover hvis dere skal ha en viss sjanse for godvær.

Lurt av deg å tenke på dette med vekt og førerkort. Her vet jeg at mange enten bare tar sjansen – eller ikke engang kjenner til at det er et regelverk. Resultatet kan da fort bli en bot – og enda verre ting hvis man f eks blir involvert i en ulykke. Dette gjelder spesielt de som trekker rundt på store campingvogner.

I utgangspunktet er regelen at man må ha utvidet førerkort for å kunne trekke tilhenger med totalvekt over 750 kilo. Og da ramler jo de aller, aller fleste campingvogner utenfor. Men her er det en særregel, populært kalt "campingvogn-regelen". Den gjør at du likevel kan dra campingvogn som veier mer enn dette – forutsatt at campingvognas tillatte totalvekt ikke overskrider bilens egenvekt med fører (75 kilo).

Kurant trekkvogn

Et annet vilkår er at bilens tillatte totalvekt og tilhengerens tillatte totalvekt til sammen ikke må overstige 3500 kg. Så her er det bare å sjekke vognkortene i bilen og campingvogna og summere i vei. Jeg tipper du her vil være innenfor med en "vanlig" 16-fots campingvogn.

Sjekk også i bilens vognkort hva som er ”tillatt hengervekt”, dvs. maksimal aktuell tilhengervekt. Dette er fastsatt av bilfabrikanten, og må ikke overskrides uansett hvilken førerkortklasse du har.

Golf med 2-liters TDI-motor høres forresten ut som en veldig kurant trekkvogn. Der bør du ha motorstyrke til å henge fint med i trafikken, igjen forutsatt at campingvogna vi snakker om er av det normale slaget. Men husk å bruke speilene aktivt og slipp folk forbi når du har mulighet. Få ting er verre i sommertrafikken enn campingvogner som lager kø og ikke har vett til å kjøre til side av og til og slippe forbi bilene bak.

God tur – og god ferie!

Sjekk Brooms egen bobil & caravan-seksjon – klikk her

Del med Facebook-vennene dine

Hengerfeste: Hvordan kan dette koste over 15.000 kroner?


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Her finner du guiden – bobilen som passer for deg

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: