Pass deg for GPS-fellene

Teknologien henger ikke alltid med.

GPS (Foto: STR/AFP)
GPS (Foto: STR/AFP)

Er du en av dem som har kastet kartboka og ikke bryr deg om å følge med på skiltene lenger når du er ute og kjører – men derimot overlater all jobben til GPS-en? Det er kanskje ikke så smart. Det viser seg nemlig at teknologien ikke alltid gjør jobben like bra som "gamlemetoden" gjør.

Aftenposten forteller nå om en rekke eksempler der bilister har blitt ledet inn på – bokstavelig talt – ville veier fordi de har stolt blindt på GPS-en sin.

Polske vogntog på tunet

Spesielt skal utenlandske vogntog og campingvogner være gjengangere i de verste GPS-fellene.

– Vågå er beryktet for sine fangster av vogntog, og i Holtålen mellom Støren og Røros leder gamle GPS-kart sjåføren inn på en vei som bare bør brukes av enslige personbiler. Situasjonen er ikke stort bedre i Vestre Skogsfjord ved Mandal, skriver Aftenposten.

– Jeg har hatt både polske vogntog og campingvogner på tunet mens de fortvilet forsøker å finne veien ut av GPS-fellen, sier en lokal gårdbruker i Sjøbodveien til Aftenposten.no.

Kjenner til problemet

GPS-leverandørene legger heller ikke skjul på at de kjenner til systemets svakheter:

– Norge er et lite land som kartprodusentene ikke har gitt topp prioritet. Kart er ferskvare, og det er enkelt å laste ned siste versjon via Internett, sier direktør Paal Erik Dalaasen hos Garmin-importøren Belanor til Aftenposten.

Test av GPS finner du her:

Fortsatt barnesykdommer

GPS er en super oppfinnelse som har gjort det atskillig lettere å være bilist. Men som dette viser: Det nytter nok ikke å stole blindt på teknologien, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Særlig i starten kunne det skje mye rart på GPS-skjermen. Men dette viser at alle barnesykdommene langt fra er luket bort ennå. Jeg bruker stort sett GPS når jeg skal finne fram i større byer. Da er systemet overlegent bra, særlig når du er alene i bilen. Men ute på landevei synes jeg det er veldig greit å ha et kart i bakhånd. Og dessuten: Følge med på skiltene og ha sånn noenlunde oversikt på hvor man er og hvordan man skal komme seg dit man skal, sier Benny.

LES OGSÅ: Så ille kan det gå når du hører på GPS-en