Pass deg for denne brua

Det drypper kreosot ned på bilene fra den nye E6-brua.

Dette er en av E6 bruene som det tjærebaserte stoffet kreosot dryppet fra. Nå tar Statens vegvesen ansvarer for skadene som oppsto på bilene som passerte. (Foto: Jan Ivar Engebretsen/privat/rb.no/ANB)
Dette er en av E6 bruene som det tjærebaserte stoffet kreosot dryppet fra. Nå tar Statens vegvesen ansvarer for skadene som oppsto på bilene som passerte. (Foto: Jan Ivar Engebretsen/privat/rb.no/ANB)

Tjære som drypper fra den nye brua ved Ormlia i Eidsvoll kan skade lakken til passerende biler. Det melder EUB.no.

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, kjørte nylig under brua, da han fikk grisete drypp fra det tjærebaserte stoffet kreosot på panseret til bilen sin.

– Jeg så dråpen som traff panseret og trodde først det var en regndråpe. Da jeg stoppet, så jeg at det var brunt, sier Engebretsen til rb.no.

Gikk ikke vekk

Han hadde avfettingsvæske om bord i bilen, og forsøkte umiddelbart å fjerne sølet. Deretter forsøkte han både lakkrens og poleringsmasking, uten hell.

– Jeg fikk vekk overhinna, men ikke det som var inne på lakken, sier Engebretsen.

Dermed må han ta bilen på verksted for å få reparert skadene i lakken.

Umulig å unngå

Ifølge Statens vegvesen er tjæredryppet umulig å unngå mens arbeidet med brua pågår. Stoffet brukes til å impregnere treverk, og veivesenet har planer om å holde på fram til høsten.

Det er ikke aktuelt å legge kreosotjobben til andre tider på døgnet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Einar Søberg i Statens vegvesen.

Anbefaler white spirit

– Nei, det er vanskelig. Og da får vi i stedet kritikk på grunn av omkjøringen, sier Søberg til Nettavisen.

Han anbefaler bilister å bruke white spirit dersom de blir nødt til å fjerne kreosot fra billakken.

– Når du har brukt avfettingsvæske, lakkrens og poleringsmaskin uten hell, da nytter det ikke. Da er lakkereren det neste, kvitterer Engebretsen.

– Send skademelding

Etter at EUB.no først rapporterte om saken, har Engebretsen fått flere henvendelser fra bilister som har opplevd det samme.

– Jeg anbefaler dem som opplever det samme å sende skademelding til forsikringsselskapet, så kan de ordne opp i det, sier han til rb.no.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

LES OGSÅ: Fikk bilen ødelagt av dype spor