På 39 år har det skjedd så lite – og så mye
Vi testet Geländewagen da den ble lansert, i 1979.

– En fabelaktig bil - rett og slett. Ikke bare er den en mester i terrenget, den kjører også glimrende på vei."
Slik innledet jeg reportasjen fra lanseringen av Mercedes-Benz sensasjonelle nye Geländewagen, G-Klasse. Ordene sto å lese i et av Norges største reportasjeblad for menn. I april... 1979!
Hele 39 år er gått siden Mercedes-Benz lanserte sin sensasjonelle nye terrengbil (som vi kalte det den gang, før SUV-begrepet var oppfunnet), og først nå kommer en virkelig totalt ny generasjon av denne modellen, som nå heter G-Klasse.

Disse bilene er det ikke ofte vi ser lenger
En ny mester blant firehjulstrekkerne
Det morsomme er at dagens nye modell ved første øyekast ser til forveksling lik ut som den aller første generasjonen, men der stopper også likheten.
Slik fortsatte jeg beskrivelsen i 1979:
– Det dreier seg om den nye terrengbilen fra Mercedes-Benz, et 4-hjulsdrevet fantom som klarer stigninger brattere enn 80 prosent, som vader i vann, snø og gjørme uanstrengt og overlegent - og som attpåtil har et forseggjort og trivelig interiør.
Klassen for 4-hjulsdrevne kjøretøy har fått en ny mester. Den har en velkjent trearmet stjerne i fronten - og heter naturligvis Mercedes-Benz.

Sine mesterlige egenskaper demonstrerte bilen til fulle for europeisk motorpresse. Reaksjonene fra en samlet ekspertise var nesten ovasjonsartet. En engelsk kollega sa det slik: – Feilen er at dere har laget bilen altfor bra. Mange var enige med ham i det.
I krevende sørfranse terreng gikk testkjøringen over løs stein og sølepolerte svaberg, så steinspruten tidvis sto som en sky bak bilen.
Dette var ekte drømmebil - nå er den sjelden
Stor var den ikke
G-Klasse er på de fleste måter en komplett illustrasjon på hvor raskt bilutviklingen faktisk har gått i perioden fra slutten av 1970-tallet til nå. Vi kan jo begynne med at beslutningen om å utvikle denne bilen også for sivile kunder ble tatt i 1972. Gjett om noen bilprodusent i dag har sju års utviklingstid på en ny modell!

Vi opplevde den gangen bilen som stor og rommelig, i klasse med erkekonkurrenten Range Rover.
Da Geländewagen ble lansert, kom bilen i to alternative lengder - 3945 mm lang eller 4395 mm. Bredden var 1700 mm, noe som i dag er rent småbilmål. Høyden var til gjengjeld nærmere 2000 mm, det eneste ytre målet som er noenlunde sammenlignbart med dagens modell, som er 1,94 m høy.
Nye G-klasse er ellers 4760 mm lang og 1880 mm bred, altså har den vokst kraftig. Bakkeklaringen er også øket, fra 218 mm på ur-versjonen til 240 mm på den nye.
Enorm forskjell på krefter
Der Geländewagen 1979 hadde egenvekt på 1.775 - 1.940 kilo, avhengig av modell, er egenvekten idag 2.550 kg, og tillatt totalvekt er 3.200 kg. Mens den gamle modellen orket tilhenger på 2.500 kilo, sparker nykommeren garantert mye lettere fra i dag, selv med 3.500 kg bak.
Dette har selvsagt noe med krefter å gjøre, og her er forskjellen gjennom disse fire tiårene veldig synlig.
Da Geländewagen ble lansert med brask og bram i 1979, tilbød fabrikken dieselmotorer med 72 eller 80 hk, og bensinmotorer med 102 eller 150 hk - den siste en rekkesekser, en motortype Mercedes-Benz har særlig sterke tradisjoner med.
Og selvsagt imponerte sekseren meg som "den virkelig morsomme versjonen", med toppfart 150 km/t! Et spesielt trekk ellers, er at dreiemomentet på disse motorene den gang, i beste fall tilsvarte omtrent det du får av en rimelig sprek 3-sylindret lavvolum bensinmotor i dag.

Og hva får du nå? Jo en M G550 4x4 automat leverer så det griner: 4,0 liter V8-motor gir deg 416 hk å leke med, og et dreiemoment som virkelig river skinnet av pølsa: 610 Nm. Til orientering røsker bilen unna 0-100 km/t på 8 sekunder blank, og er god for en toppfart på 215 km/t.
Så jo, noe har da skjedd...
Gammel bilkjærlighet ruster aldri!
Bilen hjelper deg med "alt"
Aller størst er likevel forandringen av kjøreopplevelsen. En 1979-modell, uansett merke og utgave, måtte KJØRES. Som sjåfør måtte du selv klare deg som best du kunne når krevende og vanskelige situasjoner oppsto.
Når du klyver inn bak rattet i 2018-modellen, behøver du nesten bare å være til stede fysisk. Bilen fikser det meste selv, med et utrolig utvalg av avanserte førerassistansesystemer:

Den leser trafikkskiltene for deg, og legger rødmerking på fartsgrensetallet dersom du ligger over.
Den avpasses selv sikker avstand til bilen foran.
Den "ser" fotgjengere og andre hindringer og bremser ned i tide.
Den hindrer farlig skrens med effektivt stabilitetssystem og antispinn.
Den gir forvarsel om en mulig kommende kollisjon.
Den sier fra dersom en annen bil - eller annet objekt - ligger i blindsonen.
Den varsler deg om at du er på vei over mot en annen kjørefil.
Den minner deg om at det er på tide å ta en pause - for sikkerhets skyld.
Den sier fra om at lufttrykket er for lavt.
Den hjelper deg med ryggekamera, 360 grader kamera, lysautomatikk, regnsensorer, avstandssensorer foran og bak, bakluke som åpner og lukker selv og Gud alene vet hva mer.
Ingen ting av dette var en gang påtenkt i 1979-modellen...

Om jeg har glemt interiøret? Nei da, men det blir nesten litt flaut å lese hvor begeistret vi var for dette - når vi ser på bildene fra den gang da mot interiøret i nye G-Klasse. To verdener, er å ta forsiktig i! Eller som natt og dag, kanskje.
Fra en million - i England og USA
Noe har selvsagt også skjedd med prisen. Bertel O. Steen startet i 1979 med bilen som stasjonsvogn i lang utgave med den største dieselmotoren, en 5-sylindret 3,0 liter med 102 hk.
Importøren regnet under lanseringen med en startpris "muligens rundt 120.000 kroner". Og 120.000 kroner var MYE for en bil i 1979.
Helt billig blir ikke etterfølgeren heller. Norske priser er foreløpig ikke kjent, men det lover ikke godt når vi vet at startprisen i England og USA ligger rundt én million, omregnet til norske kroner.
Dette er en herlig sommer-klassiker!
Se video: Nå erstatter de legenden