Over 60 prosent vet ikke hva det står her

Og kvinnene er "verstingene".

Over 60 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier at de ikke vet hvilket dekkmerke de har på bilen sin.
Over 60 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier at de ikke vet hvilket dekkmerke de har på bilen sin.

Hvilke dekk man velger til bilen, kan ha mye å si for både kjøreegenskaper og sikkerhet. Det er nemlig store variasjoner mellom de beste og de dårligste dekkene på markedet, det får vi bekreftet i omtrent alle dekktester som publiseres.

Et dekk er nemlig ikke bare et dekk. Her handler det om forskning og utviklingsbudsjetter, og i stor grad prioriteringer. Det er vanskelig å være best på alt, særlig hvis man ikke er en av de største aktørene.

67 prosent av kvinnene

Men hvor bevisste er egentlig bileierene på hva slags dekk de har på bilen sin? En ny og landsomfattende undersøkelse viser at over 60 prosent av de spurte ikke vet hvilken fabrikk dekkene deres kommer fra. Blant kvinner var det hele 67 prosent som svarte det dette.

Rett i overkant av 1000 personer har gitt sine svar i undersøkelsen som er gjort av Infact, for Continental Dekk Norge.

Dette bør du sjekke før du skifter dekk

– Skremmende tall 

Undersøkelsen viser at over 60 prosent av de mellom 18 og 29 år vet hvilket dekkmerke de har på bilen sin, mens bare 44,4 prosent av de over 65 år vet det samme. Undersøkelsen viser også at vestlendinger er de med det minst bevisste forholdet til sine egne bildekk.

– Disse tallene er skremmende.  Hvis man ikke vet hvilket dekkmerke man har, er det grunn til å tro at man ikke har et spesielt bevisst forhold til hvilke type dekk man bruker, og om dette er kvalitetsdekk eller ikke. Når vi vet hvor ekstremt viktig det er med gode dekk for å unngå ulykker er dette nedslående tall, sier Frank Larsen som er teknisk sjef for Continental i Norden.

Dekkskift: Slik gjør eksperten det

Store forskjeller 

Brooms bilekspert Benny Christensen er en av dem som følger godt med hver gang det kommer en ny dekktest. Og han er ikke i tvil om at altfor mange kjøper dekk, uten å sjekke hva de egentlig kjøper:

– Mange tenker nok at et dekk er et dekk. Slik er det definitivt ikke! Det er store forskjeller ute og går. Velger man et dårlig dekk, velger man samtidig et dekk som forringer bilens kjøreegenskaper og som rett og slett gjør bilen mindre sikker å kjøre. Blant annet varierer bremselengden mye mellom de beste og dårligste dekkene, forteller Benny.

Styre unna de dårligste

– Hva er ditt råd til de som skal kjøpe nye dekk?

– Det er å sette seg litt inn i saken før man kjøper, ikke bare hoppe på et tilbud som kanskje ser bra ut. Det finnes en rekke dekktester på nettet. Let dem opp og les dem! Jeg mener ikke at man nødvendigvis MÅ kjøpe testvinneren. Som regel er det flere dekk som kommer bra ut, og de trenger heller ikke være de dyreste. Det viktigste er å styre unna dekkene som kommer dårligst ut i testene. Da går man ikke på en smell her, avslutter Benny. 

LES OGSÅ: Disse sommerdekkene bør du styre unna