Opptatt av sikkerhet? Velg hvit bil!

Noen biler krasjer oftere enn andre.

Hvit skiller seg kanskje ikke mest ut i vinterlandskapet   men skal være den tryggeste fargen, i følge en omfattende undersøkelse der hele 850.000 ulykker ble analysert. ILLUSTRASJONSFOTO
Hvit skiller seg kanskje ikke mest ut i vinterlandskapet men skal være den tryggeste fargen, i følge en omfattende undersøkelse der hele 850.000 ulykker ble analysert. ILLUSTRASJONSFOTO

De mest populære bilfargene i Norge og Europa endrer seg lite fra år til år. Toppen består av sort, grå og sølv metallic – mens hvit de siste årene har hatt en sterk renessanse og gjeninntatt tronen flere steder.

Det siste er gode nyheter, for nettopp denne fargen skal være en av de sikreste med tanke på å unngå ulykker.

LES OGSÅ: Så lett skifter du farge på bilen din

850.000 ulykker analysert

Bakgrunnen for denne konklusjonen er en undersøkelsen gjort av Monash University i Australia – som tok for seg hele 850.000 bilulykker fordelt på 17 år.

Felles for alle ulykkene var at minst to biler var involvert.

Målet var helt konkret å sjekke hvor mye fargen på bilen påvirket risikoen for å krasje.

Her ble det også delt opp i når på døgnet sjansen for å krasje med de ulike fargene var størst. Her fant en at forskjellene på de ulike fargene økte i dagslys, sammenlignet med skumring/mørke.

LES OGSÅ: Fargeekspert skuffet over den mest populære fargen

47 prosent økt risiko

Sort er den mest utsatte fargen i undersøkelsen - og samtidig den mest populære fargen blant nordmenn.
Sort er den mest utsatte fargen i undersøkelsen - og samtidig den mest populære fargen blant nordmenn.

Resultatet er ganske nedslående med tanke på norske preferanser, som akkurat nå ser slik ut:

Svart: 26,7 prosent

Grå: 22,3 prosent

Sølv: 12,6 prosent

Hvit: 11,1 prosent

Rød: 7,4 prosent

De bilene som var mest involvert i ulykker er nemlig nettopp svart. Sammenlignet med hvitt er det hele 47 prosent større sjanse for å være involvert i enn ulykke enn hvit. Grå og sølv, som også er vesentlig mer populære enn hvit, er 10 prosent mer utsatt.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke behøver å vite om biler

– Tankevekkende

– De fleste som kjøper bil tenker nok helst på utseendet og hvilke farge som holder seg best i pris. Men det er selvsagt tankevekkende å høre at risikoen for ulykker er såpass mye høyere om en velger svart kontra hvit, for eksempel.

– Samtidig kan det nok hende at tallene ville sett litt annerledes ut om en gjorde undersøkelsen i Norge – ettersom vi jo har ganske mye snø på vinterstid, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Fargevalg påvirker imidlertid bilene på andre måter også. For eksempel bør du være obs på en litt spesiell ting om bilen din er rød! Les mer om det her.