Opel
Opel

Opel er solgt

Endelig er salget i boks. Nye Opel får tre eiere.

Styret i GM har akkurat annonsert at de skal selge aksjemajoriteten i Opel til kanadiske Magna og russiske Sberbank. Dermed er en svært langtekkelig prosess sannsynligvis over.

Her har det handlet om stillingskrig, om ulike interesser, om fagforeninger og om sterkt politisk press. GM har spilt et høyt spill og på det verste ble det spekulert i at Opel rett og slett kunne gå konkurs. Nå ser det altså ut som det unngås.

Planen er nå at GM skal beholde 35 prosent av aksjene i Opel. Og de siste 10 prosentene skal de ansatte ha. Dette blir sett på som svært viktig for å få fagforeningenes støtte videre. Usikkerheten har lenge vært stor blant de Opel-ansatte.

Skeptisk til russerne

GM har vært under et sterkt politisk press. Både politikere og fagforeninger har ivret for at Magna skulle ta over. Men GM har vært skeptisk til russiske Sberbank. Hovedfrykten er at GMs teknologi skal havne på russiske hender.

Opel Insignia er en kjempesuksess - les testen her:

GM har i dag stor bilproduksjon i Russland og hvis lokale merker skulle få tilgang til deres teknologi, ville det være svært uheldig. Det er nok derfor snakk om svært mange klausuler og forbehold i den endelige avtalen.

Merkel gratulerer

Ved å beholde 35 prosent av aksjene i Opel, sikrer GM seg fortsatt et sterkt fotfeste i Europa. Planen er også å introdusere GM-produkter under Opel-navnet og på den måten utnytte Opels stilling i det europeiske markedet på best mulig måte.

Blant gratulantene er Tysklands forbundskansler Angela Merkel som har kommet med følgende uttalelse:

"Regjeringens tålmodighet og målrettede arbeid har lønnet seg. Dette har ikke vært enkelt", sier hun.

Les om alle Opel-modellene i Brooms nybilguide - klikk her: