Nye tjenester skal gjøre det enklere å selge bilen

Bruktbilmarkedet er i endring.

Kjøp og salg av brukte biler er et stort marked i Norge. Det er også er marked der mange føler seg usikre, enten de skal kjøpe eller selge bil. Foto: istock/miroslav110
Kjøp og salg av brukte biler er et stort marked i Norge. Det er også er marked der mange føler seg usikre, enten de skal kjøpe eller selge bil. Foto: istock/miroslav110

Årlig selges det over 400.000 bruktbiler her i Norge. Og dette markedet er i endring. Nye aktører har meldt seg på, med tjenester som skal gjøre det enklere og tryggere for både selger og kjøper.

To av dem er Nettbil.no og Broommarked.no.

Nettbil.no har vært i drift siden 2015, og tjenesten har siden sist høst dekket hele landet. Mer enn 610 bilforhandlere er tilknyttet Nettbil, og siden slutten av fjoråret er antall avtaler med NAF-verksteder økt fra 10 til 29.

Modent for konkurranse

Broommarked er på sin side i startfasen, og er et mer tradisjonelt rubrikknettsted for bil:

– Vår målsetning er ikke å snu opp og ned på måten man kjøper og selger bil. Men vi mener markedet er modent for litt mer konkurranse på dette med bilsalg, og tar en del grep som skal gjøre kjøp og salg både lettere, tryggere og rimeligere for både kjøper og selger, sier Vegard Møller Johnsen som er prosjektleder for Broommarked.

Bakgrunn fra IT-bransjen

– Hva slags grep handler dette om?

– Et element går på å premiere biler som har dokumentert historikk, garanti, egenerklæring eller tilstandsrapport. I tillegg skal vi følge opp kundene tettere. Mange har kanskje aldri solgt bil, og synes det er litt skummelt. Vi ønsker å guide dem litt underveis i prosessen. Det er tross alt ofte mye penger å tjene på å selge selv, kontra å levere bilen i innbytte, understreker Møller Johnsen.

Gründerne bak Nettbil.no er Anders Espelund, Eirik Thorsen og Thomas Hage, som alle har bakgrunn fra IT-bransjen. Også for dem var utgangspunktet et ønske om å skape større konkurranse i bruktbilmarkedet, og resultatet ble altså Nettbil.no, som gjerne kan karakteriseres som en matchingtjeneste for bilsalg.

– Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Dette er gründerne bak Nettbil.no: Fra venstre: Eirik Thorsen, Anders Espelund og Thomas Hage.
Dette er gründerne bak Nettbil.no: Fra venstre: Eirik Thorsen, Anders Espelund og Thomas Hage.

Slik fungerer det:

– Ønsker du å selge bilen din registrerer du deg på Nettbil.no

– Du mottar umiddelbart et prisestimat fra Nettbil - og deretter tilbud fra forhandlere rundt om i landet, slik at du kan velge det beste tilbudet.

– Du kjører bilen til nærmeste NAF-senter, som utarbeider tilstandsrapport på bilen. Denne betales av kjøper. Bilforhandleren sørger for å hente bilen på avtalt verksted.

– Tjenesten fungerer som prismatchtjenester som for eksempel Lendo og Mitt anbud. Bilforhandlere gir tilbud på biler forbrukere legger inn. Bindende avtale inngås etter at bilen har vært gjennom NAF-kontroll. Vi opplever at mange er glade for at det finnes alternativer til Finn. Ikke alle trives med å arrangere testkjøring av egen bil, og mange opplever også at geografi kan være en hemsko – ikke alle biler er like lette å selge over alt, sier Anders Espelund til Broom.

Det har aldri vært bedre å være bruktbilkjøper

Det kan være tidkrevende og kostbart å selge bruktbil. Men nå har det kommet flere alternativer her.
Det kan være tidkrevende og kostbart å selge bruktbil. Men nå har det kommet flere alternativer her.

Leveres inn til NAF

– I januar måned ble det gjennomført 183 salg av biler gjennom Nettbil.no, og tilbakemeldingene vi får er veldig positive, både fra private bilselgere og fra bilforhandlerne som kjøpere. Dermed får vi også litt ekstra drahjelp av «jungeltelegrafen» – folk som er fornøyd snakker gjerne om det til andre, forteller Espelund.

Gründernes ønske med Nettbil.no har vært å gjøre salgsprosessen av bilen så enkel, rask og trygg som mulig.

– Her er det ingen risiko, og stor mulighet for å oppnå en best mulig pris. Samtidig er prosessen svært tidsbesparende og effektiv for selgeren. Det starter med at bilen leveres inn til NAF-senteret om morgenen, deretter kommer det inn bud, og når høyeste bud er inne på ettermiddagen har selger to muligheter.

Kjøper betaler

– Sier han eller hun ja, er bilen solgt og penger overføres. Er svaret nei, er det bare å hente bilen igjen uten at det har kostet én krone, forteller han videre.

– Men denne tjenesten må vel ha en pris?

– Ja, men ikke for den som selger bilen. Blir det handel, får vi oppgjør fra bilforhandleren som kjøpte bilen. Hvor høyt beløpet er, avhenger av hva bilen kostet, men gjennomsnittet hittil er rundt 8.200 kroner, slutter Anders Espelund i Nettbil.no.

Disse bruktbilene selges raskest

Broommarked skal gjøre det enklere og billigere å selge bruktbilen din. Foto: Scanpix
Broommarked skal gjøre det enklere og billigere å selge bruktbilen din. Foto: Scanpix

Gir bilene stjerner

Broommarked samarbeider på sin side med selskapet XLBil. Prinsippet her er ganske likt det Bilnett gjør. De formidler kontakt med oppkjøpere av biler, en tjeneste som kan være svært verdifull hvis man ønsker å bli solgt bilen så fort som mulig. Dette koster ingen ting for selger, og man er ikke forpliktet til å takket ja til noen bud på bilen.

– En viktig del av Broommarked er et eget stjernesystem. Dette betyr at alle biler solgt fra forhandlere kan oppnå opptil fem stjerner, mens privatpersoner kan få opptil fire stjerner. Årsaken til denne forskjellen, er at kjøp av bruktbil i utgangspunktet er tryggere via en forhandler enn fra en privatperson. En viktig grunn til dette er selvsagt at forhandlerne følger forbrukerkjøpsloven, sier Møller Johnsen i Broommarked.

Han legger til:

– Men en privatsolgt bil med fire stjerner fra Broommarked er også en god indikasjon på et trygt og godt kjøp. Målsetningen vår er å gjøre bilkjøp tryggere for alle parter.

Vi gjør oppmerksom på at Broommarked og Broom har samme eier.

Derfor er det så mange tre år gamle bruktbiler til salgs

Se video: Nå er det mye usikkerhet i bruktbilmarkedet