Nürburgring minutt for minutt: Slik er verdens villeste racerbane

Broom-Vegard har selv opplevd hvor lunefull den kan være.

Akkurat i det vi skal gi full gass, oppdager vi noen som står og vinker frenetisk med et gult flagg. Det har med andre ord skjedd en ulykke. Ikke lenge etterpå kommer bekreftelsen. En BMW 3-serie har krasjet skikkelig. Heldigvis ser de to som satt i bilen ut til å ha kommet fra det uten skader. Ikke alle er like heldige.

Vi er på plass på Nürburgring i Tyskland, på det som av de fleste regnes som den farligste og mest krevende racerbanen i verden.

Nürburgring Nordschliefe er vanvittige 20,8 kilometer lang, og byr på 73 svinger (!) – 33 venstre og 40 høyre. Det er 300 meters høydeforskjell på høyeste- og laveste punkt på banen.

Den legendariske skuespilleren og racersjåføren Jackie Stewart omtalte den som "The Green Hell".

Det ble i 1976 bestemt at den var for farlig for Formel 1. I stedet ble den åpnet for publikum! Her kan nemlig hvem som helst med førerkort komme, i hvilken som helst bil, og utfordre sine egne grenser. Her er du garantert å få et adrenalin-kick av dimensjoner!

Hvert år reiser rundt en million mennesker til Nürburgring for å se og oppleve galskapen – inkludert en god porsjon fra Norge.

Nordmenn valfarter hit for å gi full gass

Livsfarlig

Lenge gikk det med liv hvert eneste år på Nürburgring. De senere årene har det heldigvis blitt langt færre dødsulykker. Men særlig MC-sjåfører er ekstra utsatt når det står på som verst.

Mange har også fått egoet sitt satt ettertrykkelig på plass. Det kan jeg underskrive på!

Da jeg var her for første gang – kjørte jeg ut i en av de første svingene. Heldigvis var jeg heldig, for det var bare gress der, og jeg kom meg inn igjen på banen uten annet enn skadet stolthet.

Men hjertebanken som fulgte, ga meg en klar beskjed: Her kan det gå skikkelig ille, om du gjøre noe galt.

Broom på Nürburgring-besøk: – Det sykeste jeg har opplevd!

Norsk vinter – i mai

Denne gangen kommer vi ned til norsk vinter i Tyskland. Midt i mai! Det har kommet 20 cm snø i løpet av natta.

Været i Nürburgring er mildt sagt vanskelig å spå. Faktisk er det rundt 220 dager i året med regn. Og regn (eller snø/frost!) er det siste du ønsker å oppleve på denne banen. For da blir det mildt sagt glatt og uforutsigbart!

I regn er det forbudt for MC-er – og det er langt færre biler som kjører der også. Likevel, mens vi gjør vårt minutt for minutt-opptak til Broom, opplever vi TRE gule flagg som følge av ulykker. På én runde! Det sier litt om hvilken risiko du tar ved å kjøre her.

Rekordkamp på Nürburgring

Adrenalin

I videoen over, kan du blant annet høre mer om den dramatiske krasjen som gjorde at Formel 1 ble stoppet, du får se "YouTube-svinger" der publikum står og filmer fordi det "alltid" er noen som kjører ut her – og hvilken sving jeg kjørte rett fram i!

Lykke til – og hold deg fast!

Vil du se noen som kjører "litt" fortere - så kan du få med deg klippet under. Det er Ring-Taxi - i form av en BMW M3. Her fikk vi nesten et ublidt møte med en motorsykkel: