Norsk oppfinnelse kan revolusjonere Formel 1 på TV

Se klippet som nå går sin seiersgang verden rundt.

En liten gjeng med entusiaster på Hamar har laget et system som kan revolusjonere hvordan vi bruker interaktive media. Videokameraet som filmer i 360 grader er alt testet på Red Bulls Formel 1 bil på Rudskogen. Foto: Making View AS
En liten gjeng med entusiaster på Hamar har laget et system som kan revolusjonere hvordan vi bruker interaktive media. Videokameraet som filmer i 360 grader er alt testet på Red Bulls Formel 1 bil på Rudskogen. Foto: Making View AS

AV: Vegard Møller Johnsen, Broom.no

Formel 1 er en svært populær sport på TV – og blir allerede dekket bredt fra alle mulig, og noen nesten umulige, vinkler.

Men nå er det en nyhet på vei som kan ta det hele et langt steg videre – og som i praksis vil la deg som seer selv bestemme hva du vil at kameraet skal filme.

Bak den oppsiktsvekkende løsningen sitter fire karer fra Hamar.

LES OGSÅ: En av Norges råeste familiebiler

SE KLIPPET LENGER NED I SAKEN! (NB: Videoen kan ikke spilles av på mobil/lesebrett)

Seerne styrer

Det er nemlig det norske firmaet Making View som har utviklet muligheten for å bruke et 360-graders videokamera som kan festes på blant annet Formel 1-biler.

Foto: Making View AS
Foto: Making View AS

Det unike med dette kameraet er at det filmer i alle retninger samtidig – og at seeren kan styre hvilken vinkel han/hun til enhver tid ønsker å se.

LES OGSÅ: 10 vanvittige ombygginger

Unike muligheter

Mens Sebastian Vettel og co. suser rundt kan du altså «sitte på» – og bestemme om du ønsker å se ut til siden, bakover, forover, oppover eller kikke ned på hjelmen til sjåføren og følge med på hva han holder på med.

Og når bilen skal inn på pit stop kan du vri kameraet rundt og følge med på hvordan mekanikerne jobber med dekkskiftet.

Ustyret veier bare 600 gram – og kan festes på ikke bare biler, men for eksempel en hjelm eller direkte på en idrettsutøver.

Det ligger altså mange bruksmuligheter her.

Foto: Making View AS
Foto: Making View AS

Startet med bilder

Making View startet i 2005 med å sette sammen 360-graders bilder – og ble nå landets største eiendomsmegler-fotobutikk – etter å ha blitt kjøpt opp av finn.no.

Men for et par år siden bestemte daglig leder Are Søby Vindfallet og de andre i firmaet at de ville utforske mulighetene for 360-video, og kjøpte tilbake deler av selskapet fra finn.no.

LES OGSÅ: Hmmm - er disse bilene vasket i for varmt vann?

Vippet Red Bull av stolen

– Den første demoen av systemet ble gjort i forbindelse med et såkalt wingsuit-hopp av Jokke Sommer i Stryn. Vi syntes resultatet ble så rått at vi kontaktet Red Bull, som sponser Sommer, og ba om et møte for å presentere systemet.

– Vi hadde egentlig fått to timer til rådighet, men ble sittende hele dagen. De ble rett og slett vippet av stolen av det de så, forteller Vindfallet.

LES OGSÅ: Sjekk denne garasjen!

Vist 1,2 millioner ganger

Og da muligheten bød seg til å prøve kameraet på Red Bulls Formel 1-bil på Rudskogen, var gjengen i Making View raskt på pletten. Resultatet kan du se her (ikke tilgjengelig på mobil):