– Noen kjøpere bør man holde seg langt, langt unna!

Å gi fra seg bilnøklene uten å ha fått oppgjør for bilen er en stor tabbe.

Å gi fra seg bilen før man har fått pengene   det kan fort føre til veldig mange problemer. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)
Å gi fra seg bilen før man har fått pengene det kan fort føre til veldig mange problemer. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei!

Skriver fordi jeg gjerne skulle hatt et godt råd angående en veldig kjedelig situasjon jeg er havnet i. Jeg solgte for noen uker siden bil til en bekjent av familien. Oppgjøret skulle være kontant, men så ble det noe kluss med banken og han skulle heller overføre pengene til konto.

Men så har det ikke kommet noen penger selv om jeg har purret mange ganger. Nå skylder selger på at han ikke har penger, men at han venter på penger noen skylder han. Alle papirene er fylt ut og sendt inn så jeg har dessverre vært så dum at jeg har overført bilen uten at jeg har fått betalt for det. Nå krever også kjøperen at han skal få et stort avslag i prisen fordi han sier bilen er mye dårligere i lakken enn han trodde.

Jeg kjenner jeg blir forbannet, han hadde jo både sett på bilen og prøvd den før han kjøpte. Men jeg vet sannelig ikke hva jeg skal gjøre. Har du erfaring fra lignende situasjoner på hvordan man best går fram? Har ikke råd til å bruke mange timer hos advokat på dette, så jeg håper det kan være andre muligheter?

Vennlig hilsen E.B.

Benny svarer:

Huff – her høres det ut som om du har havnet i en skikkelig klemme.

Noen folk er så jæv ... frekke at, at ... At jeg ikke skal fortelle hva slags straff jeg synes de burde fått. Det egner seg nemlig ikke på trykk.

Alt kjøp og salg handler om tillit. Denne karen er tydeligvis ikke din tillit verdig.

Jeg synes du skal si: Greit – jeg tar bilen tilbake. Få reversert hele prosessen og håp (eller forlang) at han går med på det. Fyll ut papirer på nytt og få bilen over på ditt navn igjen. Fort. Nå må du virkelig heve stemmen og være tydelig. Hvis dette drar ut i tid så blir det bare mer problemer – det er jeg rimelig sikker på.

Frekkhetens nådegave

At lakken på bilen er dårligere enn han trodde er bullshit. Da har han ikke sett nøye nok på bilen før han "kjøpte" den. Uten å betale for meg hadde jeg ikke turt å nevne det en gang. Det er noe med frekkhetens nådegave. Noen skjønner ikke når det er nok – eller hvor streken går ...

Det er synd å si det men noen kjøpere skal man holde seg lang, langt unna. Problemet er at man ofte – slik som i ditt tilfelle – oppdager dette litt sent. Litt ekstra vanskelig også når det er en bekjent.

Tabben i ditt tilfelle ar at du har gitt fra den bilen uten å motta penger, og at salgsmelding eller vognkort del to er sendt inn, om jeg forstår deg rett. Rent juridisk sett er da bilen kjøpers og du har et seriøst problem.

LES OGSÅ: Ble lurt trill rundt av bruktbilselger

Ingen mellomløsninger

Du har to valg.

1: Enten få alle pengene nå. At noen skylder han penger er ikke ditt problem. Problemet må plasseres der de hører hjemme. I dette tilfellet er ikke det hos deg, men hos ham.

2: Få bilen tilbake og ført tilbake i ditt navn. Nå.

Som sagt vær klar, tydelig – og saklig. Gi klart uttrykk for at det IKKE er rom for ytterligere diskusjoner, verken om det ene eller det andre. Det er kun de to alternativene som nevnt ovenfor som gjelder. Ikke la deg overtalte til mellomløsninger eller andre alternativer.

Ønsker deg lykke til med å rydde opp i denne ubehagelige floken, men det er en jobb du må gjøre for jeg tviler sterkt på om dette går seg til av seg selv.

Det er dyrt, men søk hjelp hos en advokat ganske fort om du ser at det snører seg ytterligere til. I så fall håper jeg at du har en utfylt kontakt du kan vise til.

Lykke til videre!

LES OGSÅ: Nå er det prisras på bruktbil:

Stort arkiv
Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dette er bilene som stopper mest – og minst

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: