nytt leserbilde elbil
nytt leserbilde elbil

Noen gruer seg mer til vinteren enn andre

Dette bildet ble knipset på årets første vinterdag i Oslo

En av de tingene de pendlende medlemmene av Broom-redaksjonen husker godt fra fjorårets sprengkalde vinter var elbiler som sto tomme for strøm i veikanten og ventet at Falck eller NAF eller Viking skulle komme og redde dem.

Eller også – og mer skummelt – elbiler som sneglet seg rundt i "optimalhastighet" (optimalt for batteriforbruket, ikke for trafikken rundt) med en frossen stakkar innenfor halvt nedisede ruter.

Eierne ikke fornøyd

Vel nå nærmer det seg igjen og det er dette bildet et bevis på. I dag var det nemlig første morgen med en bitte liten anelse snø på bakken i hovedstaden – og med det noen kuldegrader. Og da var noe av det første vi fikk se på vei til jobben en elbil oppe på planet til en av NAFs redningsbiler.

Men er det kanskje bare vi som er litt forutinntatte mot elbiler? Nei, et forsknings og utviklingsprosjekt utarbeidet av Senter for innovasjon og bedriftsøkonomi ved Handelshøgskolen i Bodø viser at brukerne av elbil overhodet ikke er fornøyd med vinteregenskapene.

LES OGSÅ: Dette er en elbil med power under panseret

Problemer med oppvarming

Bedriftene som deltok i prosjektet, brukte elbiler gjennom vinteren 2010, og en delrapport konkluderer med at forventningene ikke ble oppfylt.

Varmesystemet er ikke godt nok, det er for stort behov for service og det finnes for få ladestasjoner.

De to viktigste innvendingene, er problemer med oppvarming, som oppleves som dårlig, og behovet for service, som er for stort.

Sende en varm tanke

– Spørsmål om elbilen bør ha bedre sikkerhet og bedre vinteregenskaper enn konvensjonelle biler, blir i utgangspunktet ikke oppfattet som viktig.

Vinteregenskapene scorer likevel svært lavt på det såkalte tilfredshetsbarometeret, sier seniorforsker Terje A. Mathisen ved senteret.

Så neste gang du ser en stakkars elbileier stå der i veikanten (uten nødblink selvfølgelig, det er jo ikke strøm igjen) får du sende vedkommende en varm tanke. Det kan han eller hun tydeligvis trenge!

LES OGSÅ: Denne bilen er en elbil-revolusjon