Noen ganger skal du ikke bry deg om et dårlig rykte

Dette bilmerket har noe som mange andre mangler.

Alfa Romeo er et lite bilmerke med små volumer. Det kan gi ujevn byggekvalitet.
Alfa Romeo er et lite bilmerke med små volumer. Det kan gi ujevn byggekvalitet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Mitt spørsmål er ganske enkelt, men kanskje litt vanskelig å svare på! Er Alfa Romeo like dårlige som sitt rykte?Jeg syntes personlig at Alfa Romeo har nydelige biler for øyet, jeg var så heldig å få prøve en 159 TI SW her for noen uker tilbake og ble faktisk litt forelska!

Kan jeg kjøpe en Alfa Romeo med god samvittighet, eller er det slik som ryktene sier, "Du kan sitte inni og høre dem ruste". Personlig har jeg blitt enda mer forelska i Giulia. Hilsen Nyforelska

Benny svarer:

Heisann! Det er absolutt mulig å bli forelsket i en Alfa Romeo. Dette er jo biler med biler med fantastisk design, gode kjøreegenskaper og de har noe som jeg føler en del biler mangler i dag. Nemlig sjel, særegenhet og karisma. I sum er dette egenskaper som man kan komme langt med, enten man er bil eller menneske... Det å skille seg ut på en positiv måte er aldri feil!

Dessuten er ikke disse egenskapene noe nytt for Alfa Romeo. De har både lange tradisjoner og dype røtter. Som igjen har bidratt til å skape noen legendariske bilmodeller. Personlig har jeg veldig sansen for de litt eldre GTV-modellene.

Men så var det dette med rust, kvalitet og driftsikkerhet da. Det er ikke de morsomste tingene å snakke om når det gjelder Alfa Romeo. For det er dessverre ikke til å feie under en bagasjeromsmatte at dette ikke er merkets aller sterkteste kort.

I årene som motorjournalist har jeg gjennom mange år gjennomgått veldig mange forbrukersaker på biler med minst feil, best driftsikkerhet, færrest nødstopp, mest fornøyde kunder etc. etc. Fra veldig mange forskjellige hold. Alfa Romeo befinner seg veldig ofte langt nede på de listene. Slik er det bare – enten man liker det eller ei.

Les hva eierne mener om sin Alfa Romeo her:

En nyere Alfa Romeo, som denne Giulia bør ikke by på store problemer å eie.
En nyere Alfa Romeo, som denne Giulia bør ikke by på store problemer å eie.

Jo mer man vet – jo enklere blir det

Når det gjelder rust, så er det en kjent sak at eldre eksemplarer av merket ruster friskt. Modeller opp til og med 159 hadde dessverre en rustbeskyttelse som lå godt under snittet. Når det gjelder nyere modeller som MiTo, Giulietta og nyere, så både tror og håper jeg at dette er bedre nå. Frykten for rust hadde i alle fall ikke stoppet meg fra å kjøpe en slik bil nå. Eldre biler bør sjekkes nøye før kjøp.

De litt eldre bilene har også en noe varierende byggekvalitet. På små bilmerker som bygges i små volum er det ofte slik. Så det er absolutt ting å se opp for, om man vurderer en slik bil.

En del negativt til tross – anbefaler jeg gjerne kjøp. Det som er viktig er at man forstår hva man kjøper og hva det kan innebære. Jeg vil vel kanskje gå så langt som å si at eldre biler (fra ca. 2010 og eldre) er for litt over middels interesserte og entusiaster. Her bør man sette seg litt grundig inn i modellens styrker og svakheter og ta en god sjekk før kjøp. Ulike klubber, facebook-grupper og forum sitter på massevis av god og nyttig kunnskap.

På nyere biler bør man også sjekke før kjøp, naturlig nok, men her er både kvalitet og driftsikkerhet bedre og sjansen for å gå på en "smell" en god del mindre.

Gjør man en god jobb i forkant så mener jeg at dette er et bilmerke som kan by på veldig mye bilglede. Og kanskje noen frustrasjoner innimellom...

Eier du en Alfa Romeo? Fortell oss om det her:

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Video: Se test av en hårete Alfa Romeo her: