Det er ikke alltid lett å selge bruktbil   særlig ikke en bil som har ligget ute en stund.
Det er ikke alltid lett å selge bruktbil særlig ikke en bil som har ligget ute en stund.

– Noen ganger må du bite tennene sammen og selge bilen

Nei – det er ikke alltid så lett å være bilselger ...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Lang historie, men jeg skal gjøre den kort. Har hatt bilen min ute til salgs i snart tre uker. Det er en Audi A6 sedan av forrige modell. Like etter at jeg la den ut fikk jeg et bud som jeg syntes var for lavt og takket nei til det. Så har det vært nesten helt stille, bare noen folk som har virket halv-interesserte.

Nå fikk jeg telefon igjen fra han jeg takket nei til. Han ville komme med et nytt bud, sa han. Jeg ble naturligvis glad, men nå byr han meg 20.000 kroner mindre enn første gang med begrunnelsen at bilen har ligget ute så lenge uten å bli solgt!

Først ble jeg nesten litt provosert, men klarte å holde maska sånn noenlunde og sa at jeg måtte tenke litt på det. Nå angrer jeg naturligvis på at jeg ikke takket ja til det første budet! Hva mener du er best å gjøre, skal jeg ta det jeg har fått, eller håpe at det kommer noen flere på banen?

Benny svarer:

Hei du! Dette høres (dessverre) ut som en velkjent historie. Det skal ikke alltid være lett å selge bil og det du erfarer her er det nok mange som har gjort før deg også.

Jeg tar med meg selv der også. Jeg har jo solgt ikke så rent få biler opp gjennom årene, og har hatt mine runder med prutende selgere og folk som har presset prisen lavere enn jeg noen gang trodde jeg skulle selge for.

Min hovedregel har blitt at man skal si ja til det første budet, i alle fall så lenge det ikke er åpenbart for lavt. Man vet hva man har – ikke hva man får ...

Dessuten har det blitt slik nå at det ofte er nyhetens interesse som gjelder. Annonsen din får automatisk oppmerksomhet når den er ny. Etter noen dager (for ikke å snakke om uker) har den falt langt nedover og mange som er på biljakt vil ikke engang finne den.

Når du har hatt bilen liggende ute i snart tre uker, er du absolutt ferdig med den første fasen. De litt "proffe" kjøperne vil også se at den har ligget en stund – og ut fra det tolke at prisen er for høy i forhold til det markedet vil betale. Alt kan som kjent selges, bare prisen er lav nok ...

LES OGSÅ: Se hvilken bil-klassiker som dukket opp på finn.no

Tre alternativer

Jeg skjønner godt at du ikke akkurat jublet da den første interessenten kom tilbake med et lavere bud, men sånn er det nok dessverre noen ganger. Som bilkjøper står man jo fritt til å by hva man vil.

Da er det slik jeg ser det tre ting du kan gjøre her: 1) Selge for det budet du har fått nå. 2) Forsøke å presse vedkommende litt opp i pris – men samtidig risikere å miste vedkommende av "kroken". 3) Sette ned prisen på bilen din, gjerne også freshe opp annonsen litt i samme slengen, bytte toppbilde osv. Da kan du kanskje finne noen nye som kan være interessert.

Dette avhenger jo naturligvis også av hvor viktig det er å få solgt bilen og om du trenger å få gjort det kjapt. Hvis du har god tid, kan du selvfølgelig avvente og eventuelt legge den ut på nytt igjen en stund etter at annonsen din har gått ut. Men dessverre tror jeg ikke akkurat at det er gode sjanser for at du plutselig vil få mer for den da.

Mitt råd er nok derfor å bite tenne sammen, takke ja til det budet du tross alt har fått – og være ferdig med hele saken.

LES OGSÅ: Nå er det gode priser i bruktmarkedet – for kjøperne!


Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Her er Brooms egen seksjon for kjøp og salg av bil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: