Noen biler må du faktisk kjøpe usett

Men det er et par ting du bør vite først.

Prisen var avtalt og det gjensto bare å hente bilen   så fikk selgeren et bedre bud og gikk bort fra avtalen. Da har du som bilkjøper i praksis lite å stille opp med.
Prisen var avtalt og det gjensto bare å hente bilen så fikk selgeren et bedre bud og gikk bort fra avtalen. Da har du som bilkjøper i praksis lite å stille opp med.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Har du et råd til en som sliter med å få kjøpt bruktbil? Har kommet langt i prosessen og vet akkurat hva jeg vil ha, men nå har to biler på rad blitt snappet opp foran nesa på meg. Jeg har bestemt meg for en BMW X3 av forrige generasjon, vil ha diesel og automat, svart farge, skinninteriør og den må ha alt det viktige utstyret.

Problemet er at jeg har skjønt at jeg ikke er den eneste som vil ha sånn bil. De to nevnte bilene ble solgt før jeg rakk og dra for å se på dem. Det virker som begge ble kjøpt av folk som ikke hadde sett dem en gang før de slo til. Jeg fikk bare beskjed fra selgerne om at" sorry, men den er solgt allerede, kjøperen kommer snart og henter den". Jeg mener at bilkjøp er en så stor og potensielt skummel investering at man vel ikke bare kan kjøpe usett, eller tar jeg feil da?

Benny svarer:

Hei du. God problemstilling det der! Skjønner at du virkelig har finsiktet bruktbilsøket ditt og her har du også valgt en bil som er attraktiv for mange – og som det vil være blest om så lenge bilen er fin og prisen riktig.

I utgangspunktet anbefaler jeg aldri å kjøpe bil uten å ha sett og prøvd den først, det gjelder særlig når du kjøper fra privatperson. Her har du som kjent færre rettigheter enn om du kjøper fra en forhandler. Men så er det samtidig det faktum at noen biler går unna som varmt hvetebrød. Da er det fort å havne i bakleksa og måtte se at andre snapper opp akkurat den bilen du vil ha.

Skjønner at det må være kjedelig å oppleve det to ganger. Det er en del bilmodeller det ofte skjer med, der veldig mange bare sitter klare til å slå til når de kommer ut for salg.

Da er det helt riktig å vurdere å endre taktikk litt. Noen biler må du nok ta sjansen på å kjøpe usett, men samtidig: Da gjelder det å sikre seg så godt som overhodet mulig.

LES OGSÅ: Prøver bilselgeren å lure meg?

En nødutgang

Rent konkret gjelder det å lese annonseteksten med lupe og se veldig nøye på bildene. Få med deg alt av informasjon og tenk nøye gjennom om det er noe som helst som skurrer. Hvis det er noe du lurer på etter dette, gjelder det å sende spørsmål på mail til selger, det er smart å ha dette skriftlig, kontra å bare ta det på telefon.

Hvis du nå har en god følelse er det bare å skynde på. Det vil si gå tilbake til selger og si at du kjøper bilen – forutsatt at alt som står i annonsen stemmer og at det ikke er noen skjulte feil eller mangler på den. Igjen: ha dette skriftlig!

Dermed har du også sikret deg en "nødutgang", i tilfelle bilen ikke er så bra som selgeren hevder. Det er dessverre mange useriøse folk der ute. Og det er ikke nødvendigvis slik at de forsøker å lure deg, noen er også svært lite bilkyndige eller bevisste på hva som er feil eller mangler på en bil. Jeg har sett mange "strøkne" bruktbiler som har vært alt annet enn det i realiteten.

Men forhåpentligvis er alt i orden og da kan du glede deg over at du var førstemann denne gangen – og stakk av med bilen du virkelig ville ha.

Lykke til videre med jakten!

SE OGSÅ? Grå??? Nei! Den er electric silver pearl metallic!


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: