Nissan-råskinnet kommer

Her er Broom-revyen torsdag:

Verstingversjonen av Nissan GT R   nå kommer den til Europa.
Verstingversjonen av Nissan GT R nå kommer den til Europa.

Dette er Nissan GT-R SpecV - en ekstra-ekstra versting-versjon av sportsbilen Nissan GT-R.Den ble første gang vist i Japan tidlig på nyåret - og da var meningen at den bare skulle selges hos sju spesielt utvalgte forhandlere på hjemmemarkedet.

Men nå bekrefter Nissan at de også kommer til å eksportere bilen. SpecV har utstrakt bruk av vektbesparende materialer, både i karossieret og interiøret. Resultatet er minus 60 kilo. Motoren er den samme som i "standard" GT-R. Men turbo-trykket kan justeres og ytelsene er mildt sagt ekstreme.

Til høsten kommer den til Europa. Men prisen blir dessverre en dårlig nyhet. I Japan koster den nesten det dobbelte av en ”vanlig” GT-R. Vi tør ikke engang tenke på hva det vil bety etter at den har vært gjennom den norske avgiftskverna.


Kia fornyer

Kia cee’d har ikke vært lenge på markedet - men nå er det allerede klart for en facelift. Den får vi se første gang på Frankfurt-utstillingen i september. Der viser Kia også to helt nye modeller.

Kia ønsker å framstå som moderne og ungdommelig (har vi ikke hørt det før??) og er i gang med å fornye hele modellprogrammet.

De største cee’d-endringene er i fronten, med finpuss på panseret, ny grill og nye lykter. Innvendig er det ny midtkonsoll og diverse endringer både i design og materialkvalitet.

Les mer om cee'd i Brooms nybilguide - klikk her:


X-Type forsvinner

Jaguar X-Type
Jaguar X-Type

X-Type er nå den siste av de ”gamle” Jaguarene - og er strengt tatt sluttsolgt for flere år siden. Det tar Jaguar nå konsekvensen av. Produksjonen stopper i utgangen av 2009.

Da X-Type ble lansert, var ambisjonene store. Denne bilen skulle ta opp kampen mot BMW 3-serie og Audi A4. Det har den aldri klart.

X-Type kan være et smart bruktkjøp - les mer om den her:

Innvendingene har først og fremst gått på at dette ikke har vært en ekte Jaguar. X-Type er basert på forrige generasjon Ford Mondeo og Jaguar-faktoren ble for lav til at bilen kunne hevde seg mot tøffe status-konkurrenter.


Sterkere Range Rover

Range Rover sliter med både vekt, forbruk og utslipp. Sånt finnes det ingen enkle løsninger på, og mens Land Rover-ingeniørene jobber på spreng med å utvikle en helt ny generasjon motorer, kommer Ranger Rover med en V8-er som deles med Jaguar.

Range Rover 5,0 Supercharged har som navnet tilsier en 5-liter under panseret. Det betyr 0-100 km/t på så vidt over 6 sekunder. C02 på 348 gram/km er ikke akkurat noe Range Rover roper veldig høyt om - men i forhold til krefter og ytelser er det faktisk ikke så ille.


Ingen dårlig pensjon

Rick Wagoner - eks-GM sjef.
Rick Wagoner - eks-GM sjef.
Rick Wagoner måtte gå av som toppsjef i GM da selskapet tippet utfor stupet tidligere i år. Men mannen som mange mener har en stor del av ansvaret for at det gikk så galt, blir likevel rikelig premiert.

Wagoner får med seg en pensjon på drøye 55 millioner kroner - for de fem første årene. Det har skapt harme, særlig hos fagforeningene som har opplevd at mange av deres medlemmer har mistet jobben. Den lille trøsten må eventuelt være at Wagoners pensjon egentlig skulle vært over dobbelt så stor - hvis det ikke hadde gått så til de grader galt med GM.


Bilsalget øker

En rekke europeiske land har innført ekstra høy vrakpant for å holde nybilsalget oppe og det gir resultater. I juni økte bilsalget i Europa med 2,4 prosent sammenlignet med juni 2008. Dette er første gang på 14 måneder at bilsalget øker.

Tallet endte til slutt på 1 461 859 eksemplarer. Størst pluss kunne hadde Tyskland med 40,5 prosent. Italia hadde økning på 12,4 prosent, mens bilsalget i Frankrike gikk opp 7 prosent sammenlignet med juni 2008.

Alle salgstallene kan du lese her:


Saab taper mest

Saab-emblem
Saab-emblem

Salgstallene for Europa i juni er dyster lesning for Saab. Til sammen solgte den svenske bilprodusenten ikke mer enn 2565 biler. Det er en tilbakegang på 62 prosent sammenlignet med juni 2008.

Nesten like dårlig gikk det med Chrysler som fikk en tilbakegang på 52,9 prosent. Lexus hadde også en fryktelig dårlig måned. Tilbakegangen er på 39,6 prosent. Europa-salget til Lexus i juni endte på svært beskjedne 1696 eksemplarer.

Gammel-Saaben: Les vår test av 9-5 her:

Farvel til FR-V

Neste måned ruller den aller siste Honda FR-V av samlebåndet i Japan. Dermed er det over og ut for en av de særeste bilene Honda noen gang har laget.

Her satset Honda på den meget spesielle seteløsningen 3+3 (tre foran og tre bak). Kanskje smart i teorien - men dessverre var det veldig få kjøpere som så noe som helst poeng i dette. Vår egen Jan Erik elsker den - og på bruktmarkedet kan du snappe om FR-V til en veldig hyggelig pris nå. Klikk her for den billigste på finn.no akkurat nå:


Full fart hos Caterham

Caterham R500
Caterham R500

Vi har tidligere rapportert om gode nyheter fra Caterham - og oppgangen hos det engelske entusiast-merket fortsetter.

Caterham er et av veldig få bilmerker som merker finanskrisen på en positiv måte. De opplever nemlig at superbil-eiere som har måttet kvitte seg med sine Ferrarier og Lamborghinier har kommet til dem - for å få de samme ytelsene til en mye lavere pris.

De 45 arbeiderne på Caterham-fabrikken har derfor sin fulle hyre med å holde tritt med etterspørselen. I år ligger de an til å øke produksjonen med 420 eksemplarer - og det er mye i Caterham-sammenheng.