Nissan Leaf er Årets bil 2011 i Europa

Første elbil som har gått helt til topps i denne kåringen.

nissan leaf 2
nissan leaf 2

Den var blant favorittene i forkant og nå er det altså klart: Nissan Leaf har gått helt til topps i den prestisjetunge kåringen: Årets bil i Europa.

59 journalister fra til sammen 23 europeiske land har stemt. Og til slutt vant Leaf med ni poengs margin ned til Alfa Romeo Giuilietta på andre plass.

For Nissan er dette selvfølgelig en solid fjær i hatten. Ikke bare er det sjelden at en japansk bil går helt til topps i denne kåringen. Leaf er også den aller første elbilen som vinner. Den blir helt sikkert ikke den siste!

Golf-klassen

Under utviklingen av Leaf har Nissan lagt vekt på at dette skal være en fullverdig bil. Med plass til passasjerer og bagasje – og selvfølgelig med et sikkerhetsnivå helt på linje med andre biler. På dette områder har de fleste av dagens konkurrenter lite å skryte av.

Leaf går inn i Golf-klassen med lengde på så vidt under 4,5 meter. Bilen får litium ion-batterier. Med bremsekraftgjenvinning skal rekkevidden komme opp i 175 kilometer. Batteriene fullades på åtte timer, men ved hurtiglading får du 80 % lading på bare 30 minutter.

SE OGSÅ: Her er testen av Top Gears vanvittige elbil

Aerodynamiske grep

Hva med prestasjonene? Leaf er ikke noen sinke i trafikken. Nissan lover at den skal gjøre 0–100 km/t på like under 10 sekunder og toppfarten er oppgitt til 145 km/t. Ingen problemer å henge med på motorveien altså.

Designet er umiskjennelig Nissan, med en rekke aerodynamiske grep for å få ned luftmotstanden.

Bygges bare i Japan

– Denne prisen anerkjenner ikke bare pionérarbeidet som er uttrykt i den 100 prosent elektriske Nissan LEAF, som er konkurransedyktig med tradisjonelle biler med tanke på sikkerhet, ytelse, plassforhold og kjøreegenskaper, men den gjenspeiler også Nissans posisjon som et av de mest framtidsrettede, innovative og spennende bilmerkene. Med tre andre elektriske biler som vil bli lansert globalt av Nissan – og med den nært forestående markedsintroduksjonen av fire andre elbiler fra vår alliansepartner Renault, representerer Nissan Leaf bare det første steget på veien mot en nullutslippsframtid”, sier Renault/Nissan-sjefen Carlos Ghosn i en kommentar.

De første kundeleveringene vil starte i Japan og USA fra desember. I Europa starter leveringene tidlig i 2011 til Portugal, Irland, Storbritannia og Nederland. Bilen bygges foreløpig bare i Japan, men vil også bli bygd i Nord-Amerika og Europa når produksjonsanleggene åpner mot slutten av 2012 og tidlig i 2013.

LES OGSÅ: Denne bilen har null feil etter fem år:

Her er poengsummene på de sju som var i finalen:

1. Nissan Leaf 257

2. Alfa Romeo Giulietta 248

3. Opel Meriva 244

4. Ford C-Max/Grand C-Max 224

5. Citroën DS3/C3 175

6. Volvo S/V60 145

7. Dacia Duster 132

Se resultatet: Broom-leserne kåret tiårets bil:

Hva synes du om vinneren? Si din mening i kommentarfeltet under:

Nissan Leaf el. bil
Nissan Leaf el. bil