Nissan Leaf: Denne bilen er historisk

Den første av sitt slag som får toppscore i krasjtest. Se alle resultatene.

Ikke noe pent syn   men Nissan Leaf fikk toppscore i Euro NCAPs siste krasjtestrunde.
Ikke noe pent syn men Nissan Leaf fikk toppscore i Euro NCAPs siste krasjtestrunde.

For første gang har en elektrisk bil oppnådd toppscore i Euro NCAPs tøffe kollisjonstestprogram.

Nissan Leaf er akkurat testet og fikk full pott med fem stjerner.

Leaf er Årets bil og noe annet enn toppscore her ville vært en solid ripe i lakken for den innovative elbilen. Men Nissan har tydeligvis gjort hjemmeleksen sin skikkelig – også på kollisjonsfronten.

Lav front

Leaf oppnådde 89 prosent score for beskyttelse av voksne og 83 prosent for beskyttelse av barn – samt 84 prosent score for bilens innebygde sikkerhetssystemer som omfatter elektronisk stabilitetskontroll (ESC) og en hastighetsbegrenser som standard.

Leaf fikk også en over gjennomsnittlig score (65 prosent) for fotgjengersikkerhet, blant annet på grunn av den lave fronten på bilen.

Vet du hvor sikker din bil er? Her kan du sjekke det

Ingen tabber seg ut

– Nissan LEAF beviser at elbiler kan oppnå de samme sikkerhetsnivåene som tradisjonelle biler. Standarden er nå satt for neste generasjon av slike biler på det europeiske markedet,” sa generalsekretær for Euro NCAP Michiel van Ratingen i forbindelse med offentliggjøringen av resultatene.

Kollisjonssikkerhets-instituttet kunngjør nå resultatene for seks biler som akkurat har vært gjennom testprogrammet. Og i motsetning til tidligere i år, er det ingen som "tabber seg ut" denne gangen. Fem stjerner er uhyre viktig for bilprodusentene, noe annet fører til mye negativ PR.

Foruten Nissan Leaf er resultatene ute for Citroën DS4, Ford Focus, Lexus CT200h, Peugeot 508 og Volvo V60.

Fotgjengere – pass opp!

Volvoen skiller seg ut som den beste bilen i to kategorier, både beskyttelse av voksne og sikkerhetsutstyr. På sistnevnte får V60 toppscore og hundre prosent, det er et imponerende resultat. I motsatt ende skiller de to franske, Peugeot 508 og Citroën DS4, seg ut på fotgjengerbeskyttelse.

Det har tydeligvis ikke hatt topprioritet underveis i utviklingen, her er prosenttallene nemlig henholdsvis 41 for Peugeoten og 43 for Citroënen. Likevel holder altså totalen til fem stjerner for begge.

LES OGSÅ: Pinlig krasjtabbe for Volvo

Her er tabellen:

Her er oversikten på de seks nye bilene som er kollisjonstestet av Euro NCAP.
Her er oversikten på de seks nye bilene som er kollisjonstestet av Euro NCAP.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Dette er de sikreste bruktbilkjøpene