Nei - du trenger ikke kjøpe luksusbil for å få dette

Det holder faktisk med en helt vanlig Kia!

Rødt betyr varme i forsetene - blått betyr behagelig kald luft som virkelig svaler på varme sommerdager. Utstyr som tidligere var forbeholdt de aller dyreste bilene, begynner nå å komme på langt mer folkelige modeller. Dette er fra nye Kia Optima.
Rødt betyr varme i forsetene - blått betyr behagelig kald luft som virkelig svaler på varme sommerdager. Utstyr som tidligere var forbeholdt de aller dyreste bilene, begynner nå å komme på langt mer folkelige modeller. Dette er fra nye Kia Optima.

Oppvarmede seter har vært velkomment utstyrt i bilene i mange år - og har etter hvert blitt noe vi tar for gitt på de aller fleste modellene.

Men den motsatte varianten - altså kjøling - det er langt mer sjeldne saker. Dette er utstyr vi tradisjonelt bare har funnet på de mest eksklusive bilene - og da koster det flesk.

Snasent utstyr

Men det skjer ting også på dette området. En av bilprodusentene som går i bresjen for å gjøre utstyr som tidligere var forbeholdt noen få langt mer tilgjengelig, er koreanske Kia.

Vi i Broom har akkurat testet mellomklassebilen Kia Optima. Og blant veldig mye snasent utstyr på den bilen finner vi kjøling, eller ventilering i forsetene. Og det på en bil som koster under 400.000 kroner!

Du kan sitte som en konge - til en tredjedel av prisen

Kjekt å ha

- Kjøling i setene er noe jeg stort sett forbinder med biler som Mercedes S-klasse. Det er typisk utstyr som premiumprodusentene tilbyr for å virkelig skille seg fra konkurrentene. Prisen er gjerne deretter - for i den kundegruppa er det ikke akkurat betalingviljen noe problem, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Dette er naturligvis noe man klarer seg helt fint uten. Men på glovarme sommerdager er behagelig at skinnsetene kjøler, i stedet for å være varme og klamme. Dessuten er det selvfølgelig en liten "kjekt å ha"-faktor her. Den skal man som kjent ikke undervurdere, smiler Benny.

Utstyret du "må ha" når du kjøper bil

Kommer i elbil

- Vårt inntrykk er at kundene setter stor pris på utstyr som dette - og ser på det som et ekstra pluss når de skal velge bil. Mye av utstyret var tidligere forbeholdt dyrere bilmerker, nå er det inkludert i våre pakker, forteller Mette S. Sauge som er informasjonsansvarlig i Kia Bil Norge AS.

Rimeligste Kia med ventilerte seter er i dag kompaktbilen Soul, i Exclusive-versjon. Den kommer på 299.900 kroner. Enda rimeligere blir det når denne kommer i elektrisk utgave om kort tid, da står det 229.900 kroner på prislappen.

Vil ha komfort og luksus

- Dette med mye fint utstyr også i mindre og rimeligere biler er en trend vi har sett i flere år. Det er slett ikke alle som ønsker seg eller trenger en veldig stor bil. Men selv om de kjøper seg ned i størrelse, vil de ikke gi avkall på komfort eller luksusfaktor.

- Dessuten ser vi at mye utstyr går ned i pris, det handler både om stordriftsfordeler og at marginene i noen tilfeller nok blir lavere. Det er gode nyheter for alle oss som kjøper bil, avslutter Benny.

Vanlig cruise control? Nei - dette er MYE smartere!