NAF: Du bør ikke kjøpe bil uten dette utstyret

Reduserer antall påkjørsler med nesten 40 prosent.

Nødbrems-systemet overvåker området foran bilen – og trår til hvis det registrerer fare for et sammenstøt.
Nødbrems-systemet overvåker området foran bilen – og trår til hvis det registrerer fare for et sammenstøt.

Nye biler får stadig mer sikkerhetsutstyr. Her pågår det en rivende utvikling, med nye hjelpemidler som skal bistå sjåføren og sørge for å minimere sjansen for ulykker.

Automatiske nødbremsesystemer kommer nå for fullt. Disse reduserer påkjørsler med hele 38 prosent, viser en rapport fra det europeiske krasjtest-instituttet EuroNCAP.

De aller fleste bilprodusentene har kommet langt med denne teknologien, men likevel er fortsatt nødbremsesystemer standard i bare 17 prosent av nye biler. I de øvrige må man betale ekstra for dette.

Vil bli påbudt

– Vi oppfordrer alle som er på jakt etter ny bil å krysse av for nødbremsesystem. Det redder liv, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Automatisk nødbrems har den engelske forkortelsen AEB (Autonomous Emergency Braking). Statistikken fra EuroNCAP viser at dette bør være standard på alle nye biler fordi det helt klart redder liv.

Det er ventet at det relativt snart vil komme lovgivning som gjør at nødbremsessystem blir obligatorisk i alle nye biler. Enn så lenge er det opp til bevisste forbrukere å bruke sin makt til å få flest mulig biler på veiene med dette livsbesparende systemet montert.

Dette er de sikreste nybilene du kan kjøpe

Spørre bilselgeren

– Når man velger bil bør man tenke sikkerhet for både seg selv og andre. Valg av bil som har hele spekteret av sikkerhetsfunksjoner, vil sikre optimal beskyttelse og bidra til å redusere antall kollisjoner og dødsfall på veiene, sier Engebretsen, i en pressemelding.

Her er tre viktige spørsmål NAF oppfordrer nybil-kjøperen til å spørre bilselgeren om før de gjør sitt valg:

1. Hvilke vurdering har EuroNCAP av denne bilen?

2. Er automatisk nødbrems (AEB) standard på bilen?

3. Hva annet kan jeg bestille til denne bilen for å få høyest mulig sikkerhet?

Nå kan bilen se elgen lenge før du gjør det

Gode dekk like viktig

For å få mest mulig effekt av både god, gammeldags bremsing og automatisk nødbrems, er dekk med godt mønster avgjørende. Minimumsgrensen for sommerdekk er 1,6 millimeter mønsterdybde, men tester viser at dekkene da har redusert effektiviteten med 55 prosent.

– Derfor anbefaler vi i NAF minimum tre millimeter mønster på sommerdekk. Det er et forsvarlig kompromiss mellom sikkerhet, førerens trygghet og økonomi, sier Jan Ivar Engebretsen.

Tre fjerdedeler av alle kollisjoner skjer i hastigheter under 20 km/t. Med hjelp av automatiske nødbremsesystemer og gode dekk kan de aller fleste av disse ulykkene unngås.

– Gode dekk og bevisst valg av sikkerhetssystemer ved valg av ny bil, er en billig forsikring, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

Her kan du sjekke hvor sikker din bil er