– Vognkort og førerkort, takk. Mange av oss har opplevd å bli stoppet og få det spørsmålet. Nå kan du slippe å ha med førerkortet hver gang du kjører bil. Foto: Scanpix
– Vognkort og førerkort, takk. Mange av oss har opplevd å bli stoppet og få det spørsmålet. Nå kan du slippe å ha med førerkortet hver gang du kjører bil. Foto: Scanpix

Nå trenger du ikke ha med førerkortet lenger

Norge trolig først i Europa med ny løsning.

Blir du stoppet av politiet ute i trafikken og har glemt å ha med førerkortet, har det gitt gebyr på 500 kroner.

Sure penger, kanskje særlig fordi det ikke er veldig vanskelig for politiet å sjekke om du faktisk har førerkort eller ikke.

Men nå skjer det ting på dette området, som gjør livet enklere for glemske bilister (og alle andre).

Fra 1. oktober kan nemlig 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet til sin mobil.

Gode forklaringer på nettet

– Når du har behov for å vise at du har førerrett, kan du åpne mobilen og vise førerkortet på skjermen, sier Bodil Dreyer Rønning - som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen.

Det ligger gode forklaringer om framgangsmåten på vegvesen.no/digitaltforerkort.

Appen kan lastes ned i både Google play og Appstore.

Bilen skal overvåke deg – se hva de kommer med nå

Rask utvikling

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Rønning, i en pressemeldig

Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Broom-Vegard mistet førerkortet: Her er hans historie

Ut med plastkortet - inn med denne løsningen! Foto: Statens vegvesen.
Ut med plastkortet - inn med denne løsningen! Foto: Statens vegvesen.

Bare gyldig i Norge

Men det er viktig å være klar over:

– Digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge. (Norge lanserer digitalt førerkort før det er kommet bestemmelser om utforming i EU/EØS-området).

– Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.

– Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

7 av 10 ser nytten

En av fordelene med det digitale førerkortet er at det er lett å lese hvilke førerrettigheter du har. De små kodene bak på plastkortet er i den digitale versjonen forklart med tekst.

I en undersøkelse Vegvesenet utførte med 7.000 respondenter svarte 72 prosent at de ser fordelen med et digitalt førerkort.

Kontroll

For politi og vegvesen som kontrollerer bilister ute på veiene er det digitale førerkortet alltid oppdatert. Kontrollørene har tilgang til registrene og kan kontrollere ektheten.

På litt sikt gir digitalt førerkort gevinster til samfunnet i form av færre oppmøter på trafikkstasjonene og reduserte kostnader til å produsere fysiske førerkort.

Nå er det enklere å sjekke om førerkortet er gyldig

Se video: Hjemme i Norge ville dette vært katastrofe for førerkortet