
Nå stilles det tøffere krav til bilen din
Ny og strengere EU-kontroll går fra 85 til 150 punkter.
Hvis du satset på å få den gamle bilen din EU-godkjent FØR den nye EU-kontrollen ble satt i kraft, håper vi for din del at du har gjort det allerede. Hvis ikke, er det nemlig for sent.
Nå er det nye, strengere krav som gjelder. Det kan også bli dyrere.
Men hva er egentlig nytt?
Nå blir EU-kontrollen strengere og dyrere
Sikkerhet og miljø i fokus
Målet med den nye kontrollen er mer fokus på trafikksikkerhet og miljø. Det skal bli færre gamle biler som kjører rundt uten å være i tilstrekkelig god teknisk stand – med for mye utslipp og støy.
Det er endringer i EU-reglene som gjør at den periodiske kjøretøykontrollen (PKK) nå er blitt modifisert, i første omgang delvis i 2014 og så for fullt i 2015.
Rent konkret endres PKK fra 85 til 150 punkter. Det høres jo ganske omfattende ut ...
EU-kontrollen ble som en dødsdom for bilen
Sjekker med inngående
Men fullt så omfattende som tallene over skulle tilsi er det likevel ikke. Hovedkategoriene forblir nemlig de sammen.
– Det er i stor grad snakk om å utdype og presisere de punktene vi uansett sjekker, sier Terje Meland, bilteknisk konsulent ved NAF-stasjonen i Åssiden.
Men noen nye vil det naturligvis også bli.
Derfor kan du ikke stole på EU-kontrollen
Xenonlys kan få mangellapp
Den viktigste endringen er at de elektroniske sikkerhetssystemene nå skal sjekkes, som for eksempel de elektroniske stabilitetssystemene og airbag. Dessuten skal den nye kontroller også ta for seg støy, avgass og lekkasjer.
– Nå skal vi også sjekke at speedometer virker og at innvendig vifte fungerer som den skal, forteller Meland videre.
Det blir også strengere kontroll av lys. For eksempel vil biler som har ulovlig, ettermontert xenonlys få mangel.

Partikkelfilter kan koste deg mange tusenlapper
Pass på oljenivået
NAF på Åssiden tar EU-kontroll og NAF-test på 20–30 biler hver dag – og må gi mange tunge beskjeder til kunder som har latt det skure og gå for lenge.
– Det mest vanlige er lys- og bremsefeil. Men hvis noen har kjørt seg omtrent tom for olje, da blir det ofte skikkelig dyrt. Oljen smører jo hele motoren. Hvis den forsvinner eller blir brukt altfor lenge, kan det være nådestøtet for hele motoren, advarer Meland.
Her kan du lese alt om de nye kravene til EU-godkjenningen
Lange serviceintervaller
Hans viktigste råd til alle som er opptatt av at bilen skal holde seg lengst mulig, er å passe på oljenivået – og å følge serviceintervallene.
– Men på enkelte nybiler kan en nå kjøre opptil 30.000 kilometer mellom hver service. Er ikke det for mye?
– Det kommer litt an på hvordan en kjører. Hvis det er mye småkjøring og av og på med motoren, så ville jeg skiftet olje oftere. Men det kan gå greit hvis bilen går mye på langkjøring.
Når denne kommer på – da skal du være forsiktig
Fortsatt viktig med NAF-test
– Hvor pålitelig er egentlig den nye EU-kontrollen med tanke på å si noe om bilens tilstand?
– EU-kontrollen tar det viktigste for at bilen skal fungere her og nå. Men det er fortsatt slik at en tilstandsrapport eller NAF-test tar høyde for mer tekniske ting, og kan fortelle mer om hva som vil skje i framtida.
Den enkleste NAF-testen koster rundt 1.000 kroner for medlemmer – mens kjøps- og salgstest koster rundt 2.000 kroner. For ikke-medlemmer blir det 400 kroner i tillegg på begge.

Kaputt motorstyring var bare en defekt ABS-modul