Et ikonisk design som har stått seg forbløffende bra. Nå kan du snart kjøpe bilen som nybil.
Et ikonisk design som har stått seg forbløffende bra. Nå kan du snart kjøpe bilen som nybil.

Nå skal denne bilen gjøre comeback

Ja, du kan snart kjøpe den som nybil!

I mange år har ryktene gått om at den legendariske DeLorean-bilen, som ble et ikon takket være sin rolle i «Tilbake til fremtiden»-filmene, skulle komme i produksjon igjen. Men det har ikke vært lett å få de nødvendige tillatelser og papirer for å bringe bilen tilbake fra fortiden.

Rettighetene tilhører i dag et Texas-basert selskap som heter DeLorean Motor Company (forkortet DMC) som kjøpte opp alt av DeLorean-deler og utstyr på nittitallet. De planla for noen år siden en elektrisk versjon av bilen, men om det blir en egen el-variant gjenstår å se. I 2015 fikk DMC lov til å bruke navnet DeLorean Motor Company, samt DMC-logoen etter en rettssak mot enken etter John Zachary DeLorean (en ikke kjent sum ble betalt til enken for å ordne dette).

Utseendemessig vil bilen bli helt lik originalen, men drivverk blir helt annerledes, og man vil kunne bestille langt mer ekstrautstyr enn man kunne i 1981.
Utseendemessig vil bilen bli helt lik originalen, men drivverk blir helt annerledes, og man vil kunne bestille langt mer ekstrautstyr enn man kunne i 1981.

Lovendring ble redningen

Men rettigheter og deler er en ting, det store problemet for DMC har vært at NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) har stilt de samme kravene til lav-volum produsenter som til de enorme volumprodusentene. Det har gjort at kostnadene har blitt for store for små selskap som DMC, når det gjelder alle de ulike sikkerhetskrav og uendelige godkjenninger man må oppfylle.

Disse bilene ønsker mange seg fortsatt

Men i desember 2015 ble loven endret, slik at man kan lage små serier med replika-biler, som må ligne på biler produsert for minst 25 år siden, uten at de trenger å oppfylle alle de moderne sikkerhetskravene, og uten å behøve alt av godkjenninger og papirarbeid.

På hjemmesiden til DMC kan du nå fylle ut et pre-bestillings skjema med mange spørsmål.
På hjemmesiden til DMC kan du nå fylle ut et pre-bestillings skjema med mange spørsmål.

Miljøkravene de samme

Miljøkravene er derimot de samme som for de store volumprodusentene, men loven sier at man kan bruke en moderne motor fra en hvilken som helst fabrikant. Det har gjort at DMC nå gjør seg klare til å sette i gang produksjon i 2017, og på hjemmesiden deres kan man nå fylle ut et såkalt Pre-Order Interest Application-skjema. Det er ikke bindende, men de som fyller det ut vil være først i køen til å bestille bilen, når alle tekniske detaljer er på plass.

Denne uken får verden et helt nytt bilmerke

Enn så lenge er det ikke kjent hvilken motor som vil hvile under de klassiske Giugiaro-linjene, men regn med vesentlig mer krutt denne gang, enn da bilen ble produsert i Nord-Irland i 1981-1982. Den gang fikk PRV-motoren (som man også kunne finne i Volvo 760) en del kritikk for å være litt for lat for bilen. Men den kritikken druknet fort i langt større og mer alvorlige problemer for konsernet...

Hele den dramatiske historien om eventyret DeLorean får du på Lordens Garasje, som du kan høre her

Skriver du deg på skjemaet, og er klar for å betale rundt 900.000 kroner for bilen, må du allikevel smøre deg med tålmodighet. Man forventer å bygge en bil i måneden i starten, for så å øke tempoet til fire biler i måneden.

Forhåpentligvis vil byggekvaliteten være langt bedre denne gang
Forhåpentligvis vil byggekvaliteten være langt bedre denne gang

Tid til kvalitet

Det totale målet er rundt 300-350 biler. Lavserie-reglene dikterer jo at man ikke kan starte masseproduksjon, så da er det kanskje like greit å ta det med ro. Således kan man jo få tid til en ordentlig kvalitetssjekk på bilen, noe som fullstendig manglet på den første.

Produksjonen skal starte til neste år, så det er ventet at kunngjøringen om hvilken motor man skal bruke, kommer ganske snart. Da vil alt være klart for at de som fylte ut skjemaet, blir kontaktet av DMC, med tilbud om å kjøpe en splitter ny DeLorean. Det er forhåpentligvis vel verdt å vente på...

Nå får denne en spennende nyhet