Nå skal 16-åringer få kjøre disse bilene

– Ikke minst på bygda tror jeg dette blir godt mottatt.

I dag må du være 18 år for å få kjøre mopedbil, det blir det en endring på fra august. .
I dag må du være 18 år for å få kjøre mopedbil, det blir det en endring på fra august. .

Til nå har aldersgrensen for å kjøre mopedbil vært på 18 år. Men i sommer skjer det ting: Nå senkes nemlig aldersgrensen til 16 år.

En mopedbil er et kjøretøy på tre eller fire hjul som gjerne ser ut som en "vanlig" bil, bare størrelsen avslører at dette er noe annet.

Mopedbilene er nemlig svært kompakte, både i lengde, bredde og høyde. De har motorvolum på maksimalt 500 ccm og ikke mer enn 6,8 Kw. Toppfarten skal ikke overskride 45 km/t.

Lære å kjøre bil

Selv om disse har "moped" i navnet, har de altså hatt en annen aldersgrense for bruk enn mopedene. Men i fjor satte Samferdselsdepartementet i gang en prosess som nå har endt med ny aldersgrense:

Stortingsrepresentant og FrPs veipolitiske talsmann Tor Andre Johnsen er meget godt fornøyd med endringen.

– Jeg mener det er bra at 16-åringer kan få kjøre mopedbil. Det vil gi mer erfaring og bedre kjøreferdigheter. De vil lære å kjøre det som faktisk er en vanlig bil, men med redusert hastighet. De vil også lære å lese og forstå trafikken, slik at overgangen til en fullverdig bil vil bli enklere når de tar vanlig sertifikat, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Fikk bot fordi P-lappen ikke var synlig på mopeden

Tor André Johnsen er stortingsrepresentant og veipolitisk talsmann i FrP.
Tor André Johnsen er stortingsrepresentant og veipolitisk talsmann i FrP.

Ta med kjæresten på tur

Han vektlegger også sikkerhetsaspektet rundt dette:

– Jeg mener det er vesentlig tryggere og sikrere med en mopedbil enn en moped. Man sitter skjermet og det er både sikkerhetsbelte og utstyr som i vanlig bil. Jeg ser ingen grunn til at mopedbilen ikke også skulle være tilgjengelig for 16-åringer. Dette kan bidra til økt trafikksikkerhet. Ikke minst på bygda tror jeg dette blir godt mottatt, man kan ta med venner eller kjæresten på tur. Det er mer sosialt og behagelig å sitte trygt og godt i en varm bil, enn å fryse på mopeden, sier Johnsen.

Mopedbiler sorterer under førerkortklasse M147 som gjelder tre- eller firehjuls moped. Med denne endringen legger man seg nærmere reglene for aldersgrense slik de er i Sverige.

Kjørte 100 mil i mopedbil for å bli med på Broom

Ligier er et av mopedbil-merkene som satser på modeller som ser ut som personbiler, bare i miniatyr.
Ligier er et av mopedbil-merkene som satser på modeller som ser ut som personbiler, bare i miniatyr.

Postmann Pat-faktor

De siste årene har det for øvrig skjedd mye med designet på mopedbilene. Tidligere var det en ikke ubetydelig Postmann Pat-faktor over mange av disse.

Nå ser mange av dem ut som mer vanlige biler, bare i miniatyr. Også innvendig har utviklingen vært betydelig – samtidig som kjørekomforten har blitt langt bedre.

Endringen i aldersgrense for å kjøre mopedbil skjer for øvrig fra august.

LES OGSÅ: Stjal gressklipper – forsvant på moped

Se video: Stort lenger fra mopedbil kommer vi vel neppe, sjekk Hellstrøms nye millionbil!