Nå planlegger VW nytt billig-merke

Og bilene kan være her allerede i 2014.

Dette er USA versjonen av VW Passat, en bil som er enklere konstruert og dermed også betydelig rimeligere enn den europeiske utgaven.
Dette er USA versjonen av VW Passat, en bil som er enklere konstruert og dermed også betydelig rimeligere enn den europeiske utgaven.

VW-konsernet er kraftig på offensiven om dagen og leverer solide plusstall, mens svært mange bilprodusenter virkelig sliter.

Nå kommer en nyhet som neppe blir mottatt med glede hos konkurrentene.

I strupen på Dacia

Ifølge rapporter i tysk presse er det like før VW skal annonsere at de vil lansere et helt nytt billigmerke. Det skal etter alt å dømme skje allerede i 2014, noe som i så fall betyr at dette prosjektet ikke akkurat ble påbegynt i forrige uke.

Her går VW rett i strupen på Renault-eide Dacia som har stor suksess med sine enkle og rimelige modeller. Samtidig vil de utfordre særlig de franske konkurrentene, Fiat – og hjemlige merker som Opel og Ford.

LES OGSÅ: Dacia kommer til Norge

Løftet Skoda

Alle disse sliter i dag tungt og har ikke klart å tilegne seg noen premium-faktor som gjør at de kan ta ekstra betalt for bilene sine. Tvert imot: Nå er det full priskrig, særlig i Europa. Og et billigmerke fra VW vil helt klart skvise prisene ytterligere.

Et nytt billigmerke blir også sett på som en naturlig konsekvens av at VW-konsernet de siste årene har løftet statusen til Skoda kraftig. I realiteten er Skoda i dag minst på høyde med merker som Opel og Ford. Dermed åpner det seg nye muligheter. Europa, Kina og Russland blir sett på som de største markedene.

Hvor ny er "nye" Passat? Les testen her:

Spareløsninger

Når det gjelder tekniske løsninger, er det grunn til å vente at VW vil gå for velbrukt hyllevare. Det vil si teknologi der utviklingskostnadene allerede er tatt på en rekke andre modeller. Slik sett holdes kostnadene nede.

Med lave priser kan man også forsvare at ikke alt er siste nytt. Også andre spareløsninger er mulig, løsninger som vil være vanskelig å bruke på konsernets øvrige produkter.

LES OGSÅ: Dette blir en tøff SUV-utfordrer

Golf-størrelse?

VW i USA har hatt stor suksess med sin "hjemmelagde" Passat. Dette er en modell som bygges i USA og som har en god del rimeligere løsninger enn i den europeiske utgaven. Med gunstig startpris, har Passat økt salget kraftig i Nord-Amerika.

Hva som eventuelt blir første modell ut fra et nytt VW-merke er ikke kjent, men spekulasjonene går allerede mot at det kan bli en bil på størrelse med Golf.

Klarer du å gjette hva som er USAs mest solgte bil? Her er svaret: