Volkswagen Eos kjører ut i solnedgangen for godt, etter ni år på markedet.
Volkswagen Eos kjører ut i solnedgangen for godt, etter ni år på markedet.

Nå legger de ned produksjonen for godt

Dette kan være et lite brukt-kupp! 

Det hører med til sjeldenhetene at bilmodeller går ut av produksjon, uten å bli erstattet. Men det er nettopp det som i disse dager skjer med Volkswagen Eos.

Ståltak-cabrioleten som har vært på markedet i ni år, er nå historie. Det aller siste eksemplaret har rullet ut fra Autoeuropa-fabrikken i Portugal. Og Volkswagen har ingen planer om å gi den noen oppfølger, her er det virkelig slutt.

Virkelig hot

Årsaken er ikke overraskende et sterkt dalende salg av bilen. Og det gjelder ikke bare Eos. Hele klassen for cabrioleter med nedfellbart ståltak, har rett og slett ramlet sammen.

Går vi ti år tilbake i tid, var biltypen virkelig hot. Etter at Mercedes (SLK) og Peugeot (206 CC) for alvor dro i gang dette segmentet, kastet en rekke bilprodusenter seg på.

Vi fikk små og billige varianter fra merker som Ford, Mitsubishi og Nissan – og langt mer kostbare og eksklusive saker fra premiumprodusentene.

En finurlig konstruksjon sørger for at ståltaket folder seg sammen og forsvinner ned i bagasjerommet når det ikke er i bruk.
En finurlig konstruksjon sørger for at ståltaket folder seg sammen og forsvinner ned i bagasjerommet når det ikke er i bruk.

Se hvilken bil som skal bli cabriolet!

Som en "vanlig" bil

VW Eos var litt midt-i-mellom. Langt fra den rimeligste bilen i segmentet, men den priset seg heller ikke ut. Og salget var bra i starten.

Så ble også ståltak-cabrioletene sett på som det beste av to verdener. På sommeren kunne du kjøre toppløst, på vinteren var den akkurat som en "vanlig" bil, uten kalesje som trengte ekstra stell.

– Vi blir lurt! Dette er ikke en cabriolet

Golf-comeback

Det var premium-produsentene som først oppdaget at mange av kundene likevel heller ville ha stofftak på cabrioletene sine. I mange tilfeller rett og slett fordi det mye tydeligere signaliserte at de kjørte cabriolet, også når taket var på.

Da Audi kom med cabriolet-utgave av sin kompakte A3, var det derfor stofftak som gjaldt, ikke nedfellbart ståltak.

For noen år siden gjorde også VW Golf comeback som cabriolet, med stofftak. Og dermed ble Eos ganske alene i modellutvalget med sin takløsning.

Typisk VW-interiør også i Eos, plassen er helt godkjent for fire.
Typisk VW-interiør også i Eos, plassen er helt godkjent for fire.

13 biler i bruktmarkedet

Her hjemme må du ut i bruktmarkedet hvis du har lyst på en Eos. Det nyeste eksemplaret som ligger ute til salgs, er fra 2010. 

Til sammen er det akkurat nå 13 stykker å velge mellom. Prisene starter på 88.500 kroner for en 2006-modell som har gått 108.000 kilometer.  Klart dyrest er en 2010-modell med 63.000 kilometer på telleverket, her ønsker selger 179.000 kroner for bilen sin.

Generelt er nok ikke dette særlig lettsolgte biler nå. Derfor er det all grunn til å sette seg litt inn i markedet og gjerne prute litt hvis du har lyst til å bli eier av en veldig kurant ståltakcabriolet. 

Guide: Dette må du vite før du kjøper cabriolet

Til under 100.000 kroner er Eos mye cabriolet i bruktmarkedet.
Til under 100.000 kroner er Eos mye cabriolet i bruktmarkedet.

"Verdens sikreste cabriolet" har blitt 25 år – og billig!