Nå kommer den nye Teslaen

Produksjonen av nye Model 3 starter denne uken.

TESLAS FOLKEVOGN: En prototype av Model 3 er fotografert utenfor Tesla Gigafactory i Nevada i 2016. Denne uken starter serieproduksjon av bilen. REUTERS/James Glover II/File Photo
TESLAS FOLKEVOGN: En prototype av Model 3 er fotografert utenfor Tesla Gigafactory i Nevada i 2016. Denne uken starter serieproduksjon av bilen. REUTERS/James Glover II/File Photo

Tesla-sjef Elon Musk skriver i en Twitter-melding mandag at Model 3 har bestått alle myndighetskrav, to uker tidligere enn forventet.

– Forventer å gjøre ferdig serienummer 1 på fredag, skriver Musk.

De første 30 kundene skal feires 28. juli, og deretter skal produksjonen økes gradvis utover høsten.

I august skal 100 biler rulle ut fra fabrikken, i september skal 1500 biler skrus sammen og i desember skal produksjonstakten være oppe i 20.000 biler.

Allerede neste år planlegger Tesla å selge 500.000 Model 3, skriver Dagens Industri.

Model 3 er Teslas folkemodell, som blir enklere og billigere enn Model S og Model X. Startprisen i USA ligger på 35.000 dollar. I mai 2016 opplyste Tesla at 373.000 kunder har reservert bilen.

Tesla opplyser at bilen får en rekkevidde på 345 kilometer og at den gjør unna spurten fra 0 til 100 på under seks sekunder. Fem voksne får plass i bilen, som er forberedt for superlading.

Model 3 er 4,7 meter lang. Det betyr at den er lengre enn Opel Ampera-e og blir størst blant de mer kompakte elbilene.

Bagasjeplassen i 3-eren blir riktignok mer enn halvvert sammenlignet med Model S. Den er fortsatt mer romslig enn de sammenlignbare konkurrentene – med totalt 400 liter fordelt på bagasjerommet foran og bak. Men tallet er nok likevel lavere enn mange hadde ventet på forhånd.

Broom har tidligere skrevet at de første bilene ventes til Norge rundt årsskiftet. Informasjonssjef for Tesla i Norge, Even Sandvold Roland, vil ikke opplyse om hvor mange norske kunder som har bestilt Model 3.

– Tesla kommenterer aldri lokale salgstall. Vi kommer tilbake med informasjon om lokale priser og levering på et senere tidspunkt, skriver Roland i en epost til TV 2.