Nå kommer de frekke dekktyvene

Her kan du risikere å ikke få igjen på forsikringen.

Mange kommer til å legge om til vinterdekk de neste ukene. Forsikringsselskapet Frende, advarer mot dekktyver. Illustrasjonfoto
Mange kommer til å legge om til vinterdekk de neste ukene. Forsikringsselskapet Frende, advarer mot dekktyver. Illustrasjonfoto

Mange skifter i disse dager til vinterdekk, men det er også en tid hvor dekktyver er på farten.

– Dette er et helt reelt problem. Dekkene ligger vanligvis i en kjeller, bod eller garasje, men når det nærmer seg hjulskift, finner man dem frem fra dvalen. Mange legger dem da utenfor garasjen, ved huset eller liknende, uten å tenke seg om. Da er de mye mer utsatt for tyveri, sier fagsjef på motor Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Vinterdekk: Her er årets testvinnere

Risikerer høy avkortning

Hvis du er uheldig og blir frastjålet dekk som har ligget løst utenfor garasjen, kan du ikke regne med å få dette kompensert fullt ut på forsikringen.

– Da risikerer du fort mellom 50 og 100 prosent avkortning på erstatningen. Det avgjørende er blant annet verdien på dekkene og felgene, samt hvor mye trafikk det er på stedet. Jo mer sentralt du bor og jo mer trafikk det er forbi garasjen din, jo mer øker sjansen for at noen tar med seg dine dekk og felger, sier Ytre-Hauge.

Se hva som har skjedd med dekkene de siste tiårene

Store prisforskjeller

Prisen på dekk og felger varierer mye:

– Det er veldig forskjellig fra bilmerke til bilmerke og om det er originale felger eller uoriginale felgpakker. De fleste dekkpakkene ligger på mellom 5.000 og 10.000 kroner. Men vi har også hatt saker der bare felgene koster 20.000 per stykk. Da snakker vi plutselig 80 000 kroner for fire felger, sier Ytre-Hauge.

Derfor bør du bytte alle dekkene samtidig på biler med 4x4

Dekkbander

Skadesjefen forteller også at det finnes dekkbander som driver med dekktyveri i større stil.

– Det har skjedd større tyverier hvor man bryter seg inn på dekkhotell og fyller store varebiler med hundrevis av dekk som tilhører kunder. Slik saker har vi heldigvis ikke sett på noen år, men det er en «bransje» også innenfor dette, sier Ytre-Hauge.

Ta dekksjekken

Når vinterdekkene nå hentes frem fra dvalen er det lurt å ta en dekksjekk før du setter dem på.

– Det viktigste er gjerne å sjekke mønsterdybden. Minimumskravet er 3 mm, men jeg anbefaler minst 4-5 mm. Husk også at dekk er ferskvare. Selv om sporene er innenfor minimumskravet, blir gummien hardere med årene. Er dekkene mer enn fire-fem år, skal de være veldig godt tatt vare på for at de kan brukes noe særlig lenger, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Slik lagrer du hjulene dine riktig

Nærmer seg skifte

I de tre nordligste fylkene våre, Nordland, Troms og Finnmark, er datoen for å kunne bytte til vinterdekk 16. oktober.

I resten av landet er det 1. november som gjelder.

– Men det er viktig å presisere at det er fullt lovlig å sette på piggdekk før dette om føreforholdene tilsier det, sier Broom-Benny.

Mange biler i dag har ikke reservedekk. Da kan det være lurt å ha med seg det som populært kalles "reservehjul på boks" eller "dekkfiks", som er en boks med skum man fyller i dekket ved punktering.

10 ting du trenger å vite om dekkskift