Nå kan du virkelig gjøre bilkupp

Markedet er dødt - og det er veldig mye til salgs.

  Nå er det bråstopp og påskestille i bruktbilmarkedet. Det betyr at timingen for å gjøre gode kjøp virkelig er god, sier Brooms bilekspert Benny Christensen. (Foto: Scanpix/montasje)
Nå er det bråstopp og påskestille i bruktbilmarkedet. Det betyr at timingen for å gjøre gode kjøp virkelig er god, sier Brooms bilekspert Benny Christensen. (Foto: Scanpix/montasje)

Påsken er en av årets stilleste perioder. Nå er det fokus på ferie og fri – enten det skjer til fjells eller ved sjøen. Eller kanskje også utenlands.

I praksis er både påskeuken og uken etter svært stille perioder for bilsalg. Fokuset er rett og slett andre steder – og for deg som tenker å kjøpe bruktbil er det et veldig godt utgangspunkt.

Del med Facebook-vennene dine

Lite interesse

– Ja, i det vi nærmer oss full påskestillhet, ligger det over 61.000 biler ute til salgs på finn.no – mens autodb.no kan by på over 11.000 brukte personbiler.

– For de aller fleste selgerne er det nok slik at de ikke kan regne med særlig mye interesse for bilene sine med det første. Og for dem som trenger å selge kjapt, er det naturligvis ikke noen hyggelig situasjon, sier Brooms bilekspert Benny Christensen, som følger bruktbilmarkedet tett.

LES OGSÅ: Hvordan får jeg solgt bilen i en fei?

Bra timing

– 2013 har så langt vært et tungt år for dem som skal selge brukte biler. Prisene er under sterkt press, samtidig som det er veldig mye ute til salgs. Det gjør igjen at det er kjøpers marked på veldig mange bilmodeller.

– Hvis man har bestemt seg for å kjøpe bil og har penger/finansiering klar, er de kommende dagene derfor veldig bra timing for å kontakte selgere og komme med et bud, sier Benny.

LES OGSÅ: Hvis "prisen kan diskuteres" – da skal du prute!

Lov å prute

– Ja, for her er det lov å prute?

– Ja, så klart det er! Det er veldig mange bilselgere som dessverre har et ganske urealistisk forhold til hva bilen deres er verdt. Det er ikke vanskelig å oppdage det. Enten ved at bilen helt tydelig er priset over tilsvarende biler – eller den har ligget veldig lenge ute, uten å bli solgt.

– Dette gjelder særlig privatpersoner som selger bilen sin. De glemmer at man i de aller, aller fleste tilfeller må legge seg et godt stykke under sammenlignbare biler som selges av forhandler. Der får selger gjerne både tilstandsrapport, garanti og tilbud om innbytte. Dermed skal forhandlerbilene også koste en god del mer, sier Benny.

– Vær hyggelig

– Hvordan går man fram for å gjøre et skikkelig kupp?

– Det enkleste er å rett og slett gi selger et bud – på det du er villig til å betale for bilen. Det spiller ingen rolle om det er vesentlig under opprinnelig prisforlangende. Selger står jo uansett fritt til å takke nei.

– Det eneste du risikerer er å fornærme vedkommende - og det tipper jeg du kan leve helt greit med. Men vær hyggelig og ryddig. Og rene skambud er det sjelden noe poeng å komme med, med mindre selger framstår som helt desperat.

LES OGSÅ: Bilkjøper reiste 50 mil – helt forgjeves

Skriftlig bud

– Mitt råd er å gjøre dette på e-post, da har man det også skriftlig. Send over tilbudet, med en klar akseptfrist. Og takker selger nei, er det bare å begynne å lete etter andre biler. Med så mye å velge mellom som det er nå, er det overhodet ikke vanskelig å finne en fin bil. Og da er det lurt å ikke snevre seg for mye inn eller "forelske" seg i den første bilen man kommer over, sier Benny.

LES OGSÅ: – Prøver bilselgeren å lure meg?

Spesielt gode kjøp

– Noen spesielle biler man kan gjøre ekstra gode kjøp på nå?

– Generelt går det trått med dyrere bruktbiler. Vi ser nok her at mange i stedet velger å kjøpe helt ny bil, blant annet for å få fem års garanti. Biler som selger dårlig som nybiler, er også lite etterspurte i bruktmarkedet. Det betyr mye bil for pengene.

– Store SUV-er faller også mye nå. Firehjulstrekk er absolutt attraktivt i sommerhalvåret også, men fokuset faller litt nå. Derfor kan det være mulig å gjøre bedre kjøp på det nå – enn bare for en måned siden. Og en ting er jo helt garantert – det kommer til å bli vinter igjen, avslutter Benny.

Før du kjøper eller selger – sjekk Brooms egen Bruktbilskole!