Nå kan du snart få bråke-bot

"Musikk" for noen – en pest og en plage for andre.

Nå testes det ut nye støy-kameraer som automatisk måler støyen fra bilen din. Illustrasjonsbilde.
Nå testes det ut nye støy-kameraer som automatisk måler støyen fra bilen din. Illustrasjonsbilde.

En kjøreopplevelse i bil trigger flere sanser. Blant annet hørselen. Lyden fra en sprek bilmotor på høyt turtall oppfattes som den reneste symfoni for mange bil-entusiaster.

Ofte begynte det med en papp-plate inn i eikene på en tråsykkel i barneårene. Det fortsatte med moped hvor lyddemperen var fjernet. Det gikk kanskje ikke så mye fortere, men lyden var i alle fall både tøffere og høyere.

Men etter hvert blir gutter til menn. Veldig ofte følger de gode lydopplevelsene med opp gjennom livet.

Hos enkelte av oss endrer fortsatt kroppshårene stilling med 90 grader i løpet av millisekunder om vi hører en gammel BMW-rekkesekser på høyt turtall, eller en Porsche med den typiske raspete lyden fra boksermotoren, en Ford med BDA-motor og doble Webere, eller en illsint fullblodsitaliener med V12-er under motorlokket...

Støy-kamera

Men det som er musikk i noens ører er bråk, styggedom og et stort problem i andres ører.

Hva som tillates av støy fra ulike kjøretøy er også regulert av strenge lovverk. Nettopp slik lydstøy kommer til å være et fokusområde de kommende årene.

Nå utvikles det nye og avanserte "støy-kameraer" som skal måle ulovlig støy. Det skriver engelske Autocar.

I England har myndighetene bestilt "støykamera", som vil bli satt opp på flere ulike steder i løpet av de neste sju månedene. De måler lydnivået til bilene som kjører forbi, og bruker deretter automatisk nummerskilt-gjenkjenning for å identifisere eventuelle lovbrytere.

Transportminister Chris Grayling håper at teknologien kan gi en effektiv demper på støynivået.

– Støyforurensning forringer livskvaliteten for befolkningen over hele Storbritannia, og har svært alvorlige helsekonsekvenser. Det er derfor jeg er fast bestemt på å slå ned på de sjåførene som bidrar til denne uheldige støyen på våre veier, sier Grayling i en pressemelding.

Prototype-stadiet

– Ny teknologi kan hjelpe oss med å gjøre våre byer og tettsteder roligere, og jeg gleder meg til å se hvordan disse spennende og nye kameraene kan hjelpe oss, avslutter han.

Dette er, etter det vi erfarer, stadig vekk på prototype-stadiet. Men det behøves ikke mye fantasi for å se og forstå hva som kan komme.

I dag er EU-kontrollen stedet hvor mange "bråkmakere" blir avslørt. Men det er heller ingen hemmelighet at mange tilpasser bil og støynivå når de leverer bilen til selve kontrollen – og så drar på igjen etterpå. Det er blant annet disse man ønsker å ta med den nye ordningen.

Som et lite paradoks til det hele skal nå elbilene begynne å bråke. Les mer om det her:

Les også: Noen biler har fått VELDIG uheldige navn

Video: Derfor koster super-bilen nesten 7. millioner ...