Nå kan du leie bilen til naboen

Ny tjeneste på full fart inn i Norge.

Nå blir det billigere å skaffe seg en leiebil. En ny tjenste fra GoMore baserer seg på at privatpersoner leier ut sine biler til andre. Illustrasjonsfoto
Nå blir det billigere å skaffe seg en leiebil. En ny tjenste fra GoMore baserer seg på at privatpersoner leier ut sine biler til andre. Illustrasjonsfoto

Det å eie- og bruke bil er kostbart. Ikke er det spesielt miljøvennlig heller. Men i Norge er svært mange av oss mer eller mindre avhengig av bilen. Enten vi vil eller ikke.

Nå finnes det nye tjenester som ønsker å bidra til lavere utslipp og lavere kostnader. Både Nabobil og GoMore har i det siste etablert seg på markedet med privatutleie-tjenester.

Sistnevnte åpnet sin tjeneste nå i høst, og har allerede merket stor pågang.

Les også: Derfor kan leiebil bli mye dyrere enn du tror

Satser i Norge

GoMore er opprinnelig en dansk, og har på få år fått omkring 350.000 aktive brukere der. Det startet som en samkjørings-tjeneste, der folk kunne sitte på med andre privatpersoner som skulle kjøre den samme strekningen. De som satt på betalte en avtalt sum, og slik fikk sjåføren spart litt på kostnadene i forbindelse med reisen han eller hun uansett skulle ta. 

Etterhvert har de også begynt med bilutleie mellom privatpersoner.

For ett år siden lanserte GoMore samkjøring i Norge og Sverige, og i høst åpnet de også opp for bilutleie mellom privatpersoner.

– Vi har 30.000 brukere i Norge og 40.000 i Sverige, forteller market manager i Norge. Vi merker at pågangen også rundt privatleie er raskt økende, sier Åsmund Hogstad Johnsen.

Les også: Leiebil-kontrolløren fant ingen skader – kom regning likevel

50 biler lagt ut på en dag

Hvert leiemål blir automatisk omfattet av en spesialforsikring som er utviklet i samarbeid med Protector, og bileierens vanlige forsikring blir ikke berørt av leiemålet.

Det er kun leietaker som har egenandel (5.500 kroner) og forsikringen dekker kasko, ansvar og veihjelp.

– Den første dagen fikk vi 50 biler lagt ut i en fei, og det ligger over 380 biler registrert. Av disse er over 120 søkbare i databasen allerede. Vi har hatt flere gjennomførte utleier, og det virker som at både bileiere og leietakere er fornøyd med plattformen, sier Hogstad Johnsen.

Bestemmer prisen selv

Som bileier kan du opprette en bilannonse, og selv sette pris, lengde på leieperiode og når bilen står ledig.

Leietaker kan søke etter biler og sende anmodninger for time-, dags- eller ukesleie.

Bileier kan selv velge å akseptere eller avslå bookinganmodninger.

– Vi foretar en nøye validering av brukerne,basert på profiltekst, søknadstekst og førerkort, samt offentlig tilgjengelig informasjon.

– Gode sosiale opplevelser

I Danmark har denne typen bilutleie vært i gang i litt over ett år, og det fins i skrivende stund omkring 3.700 tilgjengelige leiebiler, og på en god måned er det 4..500 forespurte leiemål. 

– Vi tror også at dette vil bli populært i Norge. Målet med denne type løsninger er å skape færre køer, mindre forurensning, bedre utnyttelse av ressursene og billigere biltransport for brukerne. Vi ser også bevis på at bildeling gjennom leie og samkjøring fører med seg gode sosiale opplevelser, understreker Hogstad Johnsen.

Les også: Jo – du kan få nybil for 500 kroner i måneden