Nå kan du gjøre kupp på bruktbil

Sommer betyr at det er stille i bilforretningene.

Tilbudet er stort - og etterspørselen lavere enn ellers i året. Det betyr at du nå kan gjøre svært gode bruktbilkjøp. Foto: Øyvind Blankvandsbråten.
Tilbudet er stort - og etterspørselen lavere enn ellers i året. Det betyr at du nå kan gjøre svært gode bruktbilkjøp. Foto: Øyvind Blankvandsbråten.

Midt på sommeren kan det være tungt å selge bruktbil. Svært mange er på ferie og ikke akkurat i modus for å kjøpe ny bil.

Det er stille i bilforretningene og bare på finn.no ligger det nå over 56.000 brukte biler til salgs. Der kommer nok mange av dem til å bli liggende en god stund.

Det betyr at muligheten til å gjøre et ekstra godt kjøp er svært god akkurat nå.

- Hvor mye kan jeg prute på nybil?

Sommerkampanjer

- Ja, nå er det så absolutt kjøpers marked. Og følger man godt med, er det mulig å gjøre noen skikkelige kupp. Mange selgere er nok svært motivert for å bli kvitt bilen sin. Det er bare å prute, sier Brooms bilekspert Benny Christensen som selv har mange år bak seg som bilselger.

– Bilforretningene stenger jo ikke, selv om det er sommer. Men det kan være langt mellom kundene, og det er aldri moro å sitte der og se på et stort lager av biler som bare står og står. Svært mange kjører da også egne sommerkampanjer eller finner på andre ting for å lokke kundene innom. For det kan være en skikkelig utfordring nå, sier Benny.

Mer fornuftig bruktbil skal du lete lenge etter

Binder opp kapital

- Det har jo etter hvert blitt slik at veldig mye står stille fram til skolestart, da er vi i midten av august. Da starter verden opp igjen - og for en bilselger er det også litt psykologi å kunne få unna noen av "hyllevarmerne" før høsten er i gang og omsetningen tar seg opp igjen.

- Det er naturligvis også en økonomisk avveining her. Usolgte bruktbiler binder opp kapital, da blir vurderingen om det ikke er bedre å selge unna til en lavere pris - enn å takke nei til bud i håp om at man får mer penger for bilen ved å vente.

Større forskjeller

- Hvor gjør man de aller beste kjøpene?

- Det er nok fra private, og særlig på merker og modeller som kanskje ikke er blant de mest ettertraktede. Disse bilene blir ekstra tungsolgte nå på sommeren.

- Etter hvert som internett har tatt over mer og mer rundt bruktbilomsetningen, har det blitt stadig større forskjell på de attraktive og mindre attraktive modellene. Det er så enkelt som at svært mange av bilkjøperne selv søker opp det de er interessert i. Og bilene som blir glemt - de blir stående, forteller Benny.

Glemt bruktbil kan være kjempesmart kjøp

Har bedre tid

En ting er forresten å prute på prisen. Kjøper du fra en forhandler, bør det også være gode muligheter for å få med litt ekstra på kjøpet. Enten det er attraktivt ekstrautstyr, nye dekk - eller kanskje en service på bilen.

- Ja, dette er som regel ting som kan diskuteres, og igjen: Nå er nok mange selgere ekstra motivert for å gjøre det. Som kjøper har du gode kort på hånden og positivt er det også at du i mange tilfeller har litt bedre tid nå, enn ellers i året. Du trenger ikke kaste deg over den første og beste bilen du kommer over. Tvert imot: Du kan bruke litt tid på å gå bilen skikkelig i sømmene, og forsikre deg om at alt er som det skal være, avslutter Benny.

Hvis "prisen kan diskuteres" - da skal du prute!