Nå kan det bli dyrt å kjøre med sommerdekk

Politiet og forsikringsbransjen advarer.

Sommerdekk på vinterføre er overhodet ikke forsvarlig. Nå har snøen kommet i flere deler av landet, dermed er det på tide å legge om til vinterdekk mange steder. Illustrasjonsfoto.
Sommerdekk på vinterføre er overhodet ikke forsvarlig. Nå har snøen kommet i flere deler av landet, dermed er det på tide å legge om til vinterdekk mange steder. Illustrasjonsfoto.

Vinteren har kommet til flere deler av landet vårt, med snø og glatte veier.

Nå haster det for de som ennå ikke har skiftet til vinterdekk. Onsdag måtte flere biler berges etter å ha kjørt av veien som følge av mye snø i Hedmark og Oppland. Politiet ber folk kjøre forsiktig.

– Det har vært veldig mange trafikkuhell. Det er på grunn av mye snøfall og så har noen da dessverre sommerdekk. Vi får håpe folk er fornuftige og lar bilen stå om de ennå ikke har byttet til vinterdekk, sier operasjonsleder i politiet, Tor Eirik Midthaug, til NTB.

Kan miste all erstatning

Det er ikke påbudt med hverken piggdekk eller vinterdekk i Norge, men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Hvis ikke vil det kunne karakteriseres som grov uaktsomhet.

– Dersom du skulle havne i en trafikkulykke og ikke har skodd deg etter forholdene, kan du i tillegg til straff fra politiet risikere at forsikringsselskapet ikke utbetaler noe erstatning til deg. Det kan bli dyrt å kjøre med sommerdekk nå, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Denne bilen advarer deg mot glatte veier

Liv kan gå tapt

Fra politiets side risikerer du alt fra noen tusener i bot til å få førerkortet beslaglagt.

– I de mest graverende tilfellene er påtalemyndigheten strenge med bilister som opptrer uaktsomt i trafikken. Konsekvensene ved en trafikkulykke kan bli omfattende. Det kan bety personskader, og i verste fall liv som går tapt dersom en kjører med dekk som ikke er tilpasset forholdene, sier Brandeggen, i en pressemelding.

Han poengterer at de aller fleste bilister likevel skor seg etter forholdene og skifter til vinterdekk i tide.

Noen ganger skal du faktisk slå av hjelpemidlene i bilen

Krav til dekk i vinterperioden

– Sommerdekk skal ikke brukes når det er vinterføre (f.eks. snø og is). Dekkene vil da ikke sikre tilstrekkelig veggrep. Dekkene må uansett føre ha 3 mm mønsterdybde mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag.

– Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret.

– Mønsterdybden skal være minimum 3 mm, uansett dekktype.

– Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel).

– Kjøretøy til og med 3.500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger

piggdekk.

– Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm.

Nattefrost

I de kommende dagene er det meldt om sterk vind og mye snø i Sør-Norge, mens det vil bli nattefrost på fjellovergangene over hele Norge.

Bilister blir oppfordret til å skifte til vinterdekk umiddelbart, og i hvert fall hvis en har tenkt seg ute og kjøre i høyereliggende strøk.

Her 10 gode tips for kjøring på glatt føre

Nytt sikkerhetssystem: Se video under