Nå kan alle Saab-entusiaster feire!

Det så særdeles mørkt ut - men nå får Saab et nytt liv. Nederlanske Spyker tar over.

saab innspurten (Foto: Scanpix)
saab innspurten (Foto: Scanpix)

- Dette er en stor dag for Saab, for Trollhättan - og for alle som har et forhold til entusiastmerket Saab. Jeg hadde sant og si gitt opp å tro at dette kunne gå veien. GM hadde startet nedleggingen og det så særdeles mørkt ut. Men så fikk vi altså løsningen - i tolvte time, sier Brooms redaktør Knut Skogstad.

Han har fulgt spillet rundt Saab tett, helt siden GM for et år siden gikk ut og kunngjorde at de hadde bestemt seg for å kvitte seg med Saab.

Norsk interesse

Jakten på en kjøper har vært både lang og kronglete.

Det ble snart klart at ingen store vestlige bilprodusenter ville ta over. Lenge var flere kinesiske bilfabrikanter aktuelle, men dette resulterte ikke i noe konkret.

Så kom Koenigsegg Group på banen, med norske Bård Eker i spissen. Men de måtte i fjor kaste inn håndkleet. Siden har nederlandske Spyker vært mest aktuell til å ta over.

Bitteliten bilprodusent

- Spyker har kommet med flere bud. Men GM avviste dem som uinteressante. Derfor var det mange som etter hvert mistet troen på at Spyker kunne klare dette, sier Knut Skogstad.

- Og skepsisen er absolutt forståelig. Spyker er en bitteliten bilprodusent og det har vært uklart både hvilke investorer de har hatt med seg - og hvor mye kapital de har hatt.

Berget på kort sikt

Her kan du se spionbildene av nye 9-5 stasjonsvogn

- I dag er det all grunn til å glede seg over at Saab får et nytt liv. Dette betyr utrolig mye for Trollhättan og for Sverige. Så blir det spennende å se hva som nå kommer til å skje med merket. Saab er berget på kort sikt - på litt lenger sikt er det fortsatt høyst uvisst.

- Hva legger du i det?

- Både at vi vet veldig lite om hva slags finansielle muskler Spyker egentlig har - og hva som er de langsiktige ambisjonene deres for Saab, sier Knut Skogstad.

Flying start

- Saab har blødd penger i mange, mange år og har aldri klart å komme opp i et tilfredsstillende produksjonsnivå. Det er svært kostnadskrevende å drive med bilproduksjon og hvordan Spyker skal klare å snu Saab er ikke så lett å forstå.

- Det positive er at Saab nå har to helt splitter nye modeller som er ferdig utviklet. Det gir Spyker en flying start. Så skal det bli utrolig spennende å følge utviklingen for Saab framover, sier Knut Skogstad.

Les mer om dagens Saab-modeller - klikk her

Dette er et av spionbildene som finnes av 9-5 stasjonsvogn, tatt under testing i Sverige i vinter.. (Foto: Scoopy)
Dette er et av spionbildene som finnes av 9-5 stasjonsvogn, tatt under testing i Sverige i vinter.. (Foto: Scoopy)