Nå haster det å kjøpe Saab

Rachel Pang og hennes far har lagt inn nytt bud – og de har dårlig tid.

Rachel Pang leder forhandlingene fra Youngmans side og har besøkt Saab fabrikken i Trollhättan ved flere anledninger. (Foto: Scanpix)
Rachel Pang leder forhandlingene fra Youngmans side og har besøkt Saab fabrikken i Trollhättan ved flere anledninger. (Foto: Scanpix)

Over to måneder er gått siden Saab måtte gå til tingretten og begjære selskapet konkurs. I mellomtiden har spekulasjonene gått høyt rundt hvem som skal overta og ikke minst: Om det lykkes å finne en kjøper som vil kjøpe hele selskapet eller om konkursforvalterne må stykke opp og selge Saab-boet i deler.

Det selskapet som til nå har vært mest på ballen er kinesiske Youngman. De jobbet tett med Saab også før konkursen og har nå lagt inn sitt andre bud på konkursboet.

12 milliarder

Hva det dreier seg om i kroner er fortsatt uvisst, men i Sverige blir det spekulert på rundt to milliarder svenske kroner – i første omgang.

Til avisen Svenska Dagbladet sier Youngman-gründer Pang Quingnian at han har store ambisjoner for Saab – og er innstilt på å investere til sammen 12 milliarder kroner for å få selskapet på beina igjen.

Del med Facebook-vennene dine

Det er hans datter Rachel Pang som styrer personbildelen av Youngman, selskapet er i dag størst på produksjon av busser. Rachel Pang har besøkt Sverige og Saab-fabrikken ved flere anledninger og har i det siste understreket at det nå haster – hvis ikke kan det bli for sent å redde Saab.

Alt om Saab på Broom – her får du full oversikt:

– Tiden er knapp

Det poengterer også Pang Quingnian i intervjuet med Svenska Dagbladet. Han er særlig redd for at mange nøkkelpersoner forlater selskapet i disse dager.

– Ja, det er et problem. Tiden er knapp. Uten de ansatte går det ikke, nå må det gå kjapt, sier Quingnian som forsikrer at planen er å fortsette produksjonen i Sverige:

– Ja, det er en forutsetning. De rike i Kina foretrekker biler som er utviklet og produsert i Vesten. Vi har ikke kapasitet til å utvikle bilene. Og jeg vil gjerne ha med mange fra den gamle ledelsen i Saab.

LES OGSÅ: De gikk sammen og reddet Saab-museet

Utvikle nye modeller

Youngmans plan skal være å fortsette produksjonen av dagens 9–3 i Trollhättan, så raskt som overhodet mulig. For å få til det, må de erstatte en del deler og teknikk som i dag eies av GM. Samtidig vil de gå i gang med å utvikle helt nye modeller på en plattform som i dag er omtrent halvferdig som kommer til å trenge minst to år før den kan brukes som utgangspunkt for nye modeller.

Da vil en ny 9–3 være først ut. Deretter er planen å rulle ut 9-4, 9-5, 9-1, 9–6 og 9–7. For dem som er glade i Saab og håper merket skal klare å gjøre comeback, er det utvilsomt svært gode nyheter.

Helt frakjørt? Les testen av 9–3 her:

Snarlig avgjørelse

Det store spørsmålet blir da hvor mye penger Youngman egentlig har og hvor realistisk denne satsingen er. Svaret på det er det ikke mange som har, også Svenska Dagbladet understreker at man her ikke kan gjøre stort annet enn å høre hva Quingnian selv sier – og så vurdere om man kan stole på det.

Men det synes i alle fall klart at det nå vil gå fort – og at avgjørelsen sannsynligvis kommer innen de nærmeste ti dagene.

Flere konkurrenter

Foruten Youngman skal det tyrkiske fondet Brightwell Holdings fortsatt være med i kampen om å overta Saab – sammen med indiske Mahindra & Mahindra.

Av disse to regnes inderne som en mest realistisk ny eier, blant annet fordi de allerede har lang erfaring med bilproduksjon og har produkter som vil kunne utfylle Saabs personbiler på en bra måte.

Klikk her for å se hvilken annen bilprodusent Mahindra & Mahindra har kjøpt

Dette er konseptbilen Saab Phoenix - en bil som peker mot designet på fremtidige Saaber. Hvis merket overlever...
Dette er konseptbilen Saab Phoenix - en bil som peker mot designet på fremtidige Saaber. Hvis merket overlever...

LES OGSÅ: Ingen får lov til å kjøpe denne bilen