Nå har også billånet blitt mye dyrere

– Ingen god idé å bruke boliglån til bilfinansiering,

Renta har økt 0.5 prosent i to omganger, på kort tid. Det betyr også mye for de som skal låne penger til bil.
Renta har økt 0.5 prosent i to omganger, på kort tid. Det betyr også mye for de som skal låne penger til bil.

Nå spretter renta oppover igjen, og den siste økningen av styringsrenta på hele 0,5 prosen vil svært mange merke godt. Ikke minst fordi mye stiger i skremmende rask takt for tiden – strøm, drivstoff, mat: Alt blir dyrere.

Mange finansierer den nye bilen – eller den nye bruktbilen – med billån. Da kan det være lurt å ha i bakhodet at også dette koster vesentlig mer i dag enn det gjorde i 2020, mens styringsrenta fortsatt var null prosent.

– Den gangen var effektiv rente på billån gjerne ca. 4 prosent, mens vi i dag må regne med ca. 6 prosent, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea, til Broom.

Vi ba henne om å regne ut hvor stor renteøkningen ville bli ut fra følgende forutsetninger:

Bilpris ca. 600.000 kroner. Billån 400.000 kroner. Nedbetalingstid 6 år.

Stadig flere privat-leaser bil

Renteøkning 26.718 kroner

– Basert på 2020-situasjonen ville dette billånet koste totalt 50.581 kroner i renter for hele perioden, forutsatt lik rentefot. Med utgangspunkt i dagens rentesituasjon vil den tilsvarende kostnaden ende på 77.299 kroner, altså en betydelig økning allerede. Når samtidig både boliglån og de fleste andre utgifter øker, er det klart at dette kan bli tøft for mange

– I sum blir det en kostnadsøkning for nedbetalingsperioden på 26.718 kroner – eller en merutgift per. år på 4.453 kroner, sier hun videre, og legger til at dyrere bil og større billån gir enda høyere kostnadsøkning, sier Incedursun.

– Ikke bruk boliglån til bilfinansiering, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea Foto: Nordea
– Ikke bruk boliglån til bilfinansiering, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea Foto: Nordea

Ikke bruk boliglånet!

– Tror du dette vil påvirke folks beslutninger om bilkjøp?

– Ja, jeg tror nok noen vil velge å utsette slike investeringer nå, og beholde den gamle bilen litt til. Vi er uansett inne i en periode da stadig flere vil tenke seg litt ekstra om før de bestemmer seg for større investeringer av denne typen. Mange vil nok kanskje heller prioritere ekstra nedbetaling av boliglån og ha nok mat på bordet, sier hun videre.

– Noen velger å «bake» billån inn i boliglånet, med pant i fast eiendom?

– Det synes jeg ikke er noen god idé – og det er en løsning jeg har sterke meninger om. Ja, boliglånet har lavere rente, og jeg kjenner selv flere som har gjort det slik. Men etter at de har solgt bilen, betaler de fortsatt ned på lån på noe de ikke lenger eier, og det oppleves nok ikke like kjekt.

Her kommer en ny form for bilhold

Frarådes

– For de som likevel måte velge en slik løsning, anbefaler jeg uansett at man øker avdraget på boliglånet like mye som man ville betalt i avdrag på et separat billån, sier hun videre.

– Å ha bilfinansiering over 25 år er ikke smart. Det betyr for eksempel også at man bruker opp noe av egenkapitalen i boligen – og man risikerer å redusere muligheten for finansiering dersom noe må fikses på boligen, eksempelvis nytt tak eller lignende. Så nei, boliglån brukt til bil frarådes, understreker Derya Incedursun overfor Broom.

Flere tusen nordmenn slo til: Super-deal på Tesla

Det er ventet at renteoppgangen vil kjøle ned boligmarkedet. Mange er også spent på hvordan dette vil slå ut i bilmarkedet.
Det er ventet at renteoppgangen vil kjøle ned boligmarkedet. Mange er også spent på hvordan dette vil slå ut i bilmarkedet.

Også leasing blir dyrere

– Hva med alle som leaser bil?

– Det er fristende å spørre om man har lest den lille skriften på kontrakten, for renten øker også på denne typen finansiering.

– Dette er heller ikke en av mine favorittløsninger. Har du et ordinært billån, har du i alle fall muligheten til å skifte bank for å få ned rentekostnaden. Den muligheten har du ikke med leasing, der du er prisgitt ett selskap for 3 – 4 år, og bare må akseptere de renteøkningene som kommer, slutter hun.

Det kan bli dyrt å slurve med leasingbilen

Video: Nye lys – og de er smarte i Norge