Nå har dette blitt en litt glemt bil i Norge

Men leverer Honda Civic varene? Les testen:

Honda Civic skiller seg litt fra mengden, i en klasse der mange tenker svært tradisjonelt.
Honda Civic skiller seg litt fra mengden, i en klasse der mange tenker svært tradisjonelt.

45 år og 16 millioner solgte biler fordelt på ni generasjoner biler. Det er status så langt for Honda Civic. Dette holder også til å kalle bilen en legende.

Men en legende, som for tross for labert salg her hjemme de siste årene, lever i beste velgående.

For ikke lenge siden lanserte Honda tiende generasjon av bilen som med årene har vokst fra å være en småbil, til å bli en ganske stor kompakt-bil. Vi snakker om en bil i den tøffe Golf klassen. Et segment der middelmådighet ikke lenger duger, med konkurrenter som allerede den nevnte VW Golf, BMW 1/2 serie, Mazda 3, Nissan Leaf og Audi A3, for å nevne bare noen.

Vi har nå rattet nettopp den nyeste generasjonen Civic i topputgaven Prestige. Den har en 1,5-liters bensinmotor på hele 182 hk. mellom forskjermene. Prisen starter da på 370.000 kroner, mens prisen på den iøynenfallende grå testbilen med oransje dekor lyder på 389.900 kroner.

Honda Civic byr på presis styring og underholdende kjøreegenskaper.  
Honda Civic byr på presis styring og underholdende kjøreegenskaper.  

Kjøreglede: 5/6

Rattet er lite, styringen er så herlig skarp og presis at man gleder seg til neste sving. Motoren har power nok til å lokke fram et smil i det vi kommer ut av en kurve.

Man kan velge mellom tre forskjellige kjøremodus, alle med et ett mer eller mindre sporty tilsnitt. Fjæringen er fast i fisken, men byr allikevel på en god dose komfort på lengre kjørestrekk.

Girkassen er en trinnløs CVT-kasse som Honda her har programmert med ”girskift” og den fungerer godt, men noen dobbelt-clutch girkasse blir den aldri.

Den lave sittestillingen underbygger den litt sporty og gode kjøreopplevelsen, som dog ødelegges av en ting; dekkstøy.

Testbilens 18-tommere med brede Michelin-dekk bidrar definitivt til den morsomme kjøreopplevelsen, men ødelegger samtidig mye med dekkstøy, særlig på litt grov asfalt. Det finnes det jo litt av i Norge, så her oppleves det som direkte plagsomt.

Honda på hjertet - for Arild finnes det bare ett merke

Interiør plass: 3/5

Honda Civic har vokst mye på disse 45 årene.
Honda Civic har vokst mye på disse 45 årene.

Innvendig er det tydelig at Civic følger opp den litt sporty følelsen. Lav sittestilling og det lille, men gode rattet er allerede nevnt. Instrumenteringen og testbilens oransje dekor, som også finnes innvendig, underbygger dette ytterligere.

Setene er gode å sitte i og ser bra ut også. Men vi savner litt bedre justeringsmuligheter av selve sitteputa, som på typisk japansk vis er litt kort. Tilt-muligheter i for- og bakkant ville gjort mye her, særlig for oss langbeinte.

Plassen i forsetene er utmerket alle veier. I baksetene kunne den definitivt vært bedre, bilens fysiske størrelse tatt i betraktning. Selv om noe sier meg at det kanskje ikke betyr veldig mye for Civic-kjøperne. Den store bagasjeplassen derimot, på 471 liter, vil de trolig sette pris på.

Dashbord og layout har også et litt sporty og lekent tilsnitt, men kan nok oppleves som litt rotete i en tid hvor trenden er mer minimalistisk hos en del av konkurrentene. Materialkvalitet og finish er heller ikke helt på nivå med de beste i klassen. På plussiden noterer vi godt med oppbevaringsrom og tilkoblingsmuligheter.

Det samme må sies når det gjelder sikkerhetsutstyr og førerassistent -systemer. Her har den fått viktige oppdateringer i forhold til forrige generasjon.

Navigasjon og infotainment system fungerer helt OK, men også her henger Honda et stykke bak de beste i klassen, både på brukervennlighet og skjermstørrelse.

Smart Honda: Du tror det nesten ikke før du får se det

Civic byr ikke på den beste plassutnyttelsen innvendig og sitteputene er også litt korte for langbeinte.
Civic byr ikke på den beste plassutnyttelsen innvendig og sitteputene er også litt korte for langbeinte.

Motor: 4/6

Honda er gode på motorer. 1,5 liter er ikke mye, men Honda klemmer allikevel ut 182 hk og 240 i Nm i moment her. 0-100 skal går unna på relativt raske 8,3 sekunder, mens toppfarten er 220 km/t.

Girkassen er en trinnløs CVT-girkasse, som det er lite å utsette på. Disse kassene har ofte ikke det beste ryktet når det gjelder kjøreglede, men i Civic fungerer den godt, selv om den aldri vil oppleves som like rask og presis som en dobbeltclutch-girkasse.

Drivstofforbuket oppgir fabrikken til 0,61 l/mil. Etter vår testperiode som besto av en del vanlig hverdagskjøring og en litt lengre tur, endte vi opp med 0.67 l/mil, i følge bilens egen kjørecomputer, på det som må kalles blandet kjøring.

Honda har også en ny 1-liters motor tilgjengelig og det er ventet at denne løpet av kort tid vi være bestselger-motoren i Civic. Den er ikke like morsom, men mer fornuftig med tanke på innkjøpspris og drivstoff-økonomi.

Det som også kan være verdt å legge seg på minnet er at Honda tradisjonelt har legendarisk god driftsikkerhet. Vi kan aldri tenke oss at Civic er noe unntak i så måte.

Honda N600: To av de første som kom til Norge lever fremdeles

Interiøret heller litt mot det lekne med friske farger og et utrolig deilig ratt.  
Interiøret heller litt mot det lekne med friske farger og et utrolig deilig ratt.  

Design: 4/6

Den nye, lave fronten på Civic er tøff, barsk og småfrekk og understreker bilens sporty profil. Dette understøttes ytterligere av at bilen er lav og bred, med en utpreget coupe-liknende takprofil.

Den høye hekken derimot er nok mer utfordrende å like, da den kanskje er mer spesiell enn direkte vakker.

Noe annet som er utfordrende er testbilens uvanlige fargekombinasjon som er musegrå med knall oransje detaljer. Etter å ha vært skeptisk noen dager, venner man seg til den. Vi synes faktisk den er litt kul og stikker seg ut med denne kombinasjonen.

Er du av typen som ikke liker å synes, så leveres den i svart, hvit og sølv også. Sammen med en del andre fargealternativer, så klart.

Vi synes derimot bilens design fortjener en farge som fremhever den, og ikke gjemmer den.

Honda Element: Kul bil – men den har ett stort problem...

Hekken har en ganske spesiell linjeføring hvor bakspoiler og baklamper møtes. 
Hekken har en ganske spesiell linjeføring hvor bakspoiler og baklamper møtes. 

Miljø / økonomi: 4/6

Honda-salget ikke vært mye å rope hurra her hjemme de siste årene. Det gjør neppe dette til den mest kurante bilen på bruktmarkedet om noen år heller. Det vil trolig bli en bedre deal for kjøper, enn for selgeren.

Hondas legendariske driftssikkerhet er et godt argument for å kjøpe Civic. Service og vedlikeholdskostnader ligger omtrent på gjennomsnittet.

Forbruket på testbilen er ikke best i klassen med sine oppgitte 0,61 l/mil, men greit nok. CO2-utslippet som er oppgitt til 139 g/km er langt fra best i klassen. Vi registrerer med det at Honda som var ledende på motorteknologi, nå henger litt etter de aller beste...

Erik var ikke i tvil da han valgte skilt til Hondaen

De oransje detaljene frisker opp en ellers grå bil og gjør den til en fargeklatt som blir lagt merke til.
De oransje detaljene frisker opp en ellers grå bil og gjør den til en fargeklatt som blir lagt merke til.

Konklusjon: 4/6

Honda Civic leverer varene så det holder på en del områder, men faller litt gjennom på andre.

På 80- og 90-tallet ble Honda ofte kalt Japans svar på BMW. Det var en gang litt premiumfølelse over det hele. Der er de ikke lengre. Til det leverer de for ujevnt.

HONDA CIVIC

  • Motor: 1,5-liter bensin
  • Effekt: 182 hk / 240 Nm
  • 0-100 km/t: 8,3 sekunder
  • Toppfart: 220 km/t
  • Forbruk: 0,61 l/mil
  • L – B – H: 4,51 – 1,79 – 1,43 m.
  • Bagasjerom: 478 liter
  • Pris fra: 250.000,-
  • Pris testbil: 389.900,-

Den har aldri vært bedre utstyrt og den byr på det litt lekende og morsomme i både kjøreegenskaper og design som vi savner hos en del av konkurrentene. Slik sett ligger den kanskje nærmere Mini og en litt yngre kjøpegruppe, enn man tenker over.

Dette gjør Honda Civic først til en bil for deg som prioriterer nettopp det morsomme ved en bil, framfor det snusfornuftige.

Men hvem har sagt at alle må være så fordømt fornuftig hele tiden? For det går mer enn nok av VW Golf og Toyota Auris på norske veier allerede. Vi trenger flere fargeklatter som for eksempel Honda Civic. Gjerne med oransje detaljer!

Les også: Vår test av Hondas superbil, NSX, her

Video: Snart kommer dette Honda-råskinnet til Norge: