Nå har de tatt bilen fra over 1000 råkjørere

Kan selges på auksjon – pengene går i statskassen.

BESLAGLAGT: Denne Porschen hadde eieren lånt bort til en kompis som grisekjørte. Det endte med beslag. Foto: Nord Sjællands Politi.
BESLAGLAGT: Denne Porschen hadde eieren lånt bort til en kompis som grisekjørte. Det endte med beslag. Foto: Nord Sjællands Politi.

«Vanvidskørsel» kaller danskene det, eller «grisekjøring» på godt norsk. Det vil si kjøring langt over fartsgrensene eller med veldig høy promille. Slik kjøring vil man, av årsaker alle forstår, ikke ha på veiene. Ei heller i Danmark. Danskene har gått hardt til verks for å få slutt på styggedommen.

Fra 31. mars 2021 fikk dansk politi et nytt våpen i kampen mot grisekjørerne.

Politiet kan nemlig ta beslag i bilen på stedet. Om de får medhold i retten, blir bilen videre auksjonert bort og pengene går i statskassa.

– Vi har kommet til et punkt hvor vi så oss nødt til å gjøre noe med grisekjøringen. Det er mennesker som mister livet fordi noen andre kjører som idioter.

Det sa Christian Berthelsen, talsmann for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, til Danmarks Radio da de nye reglene ble vedtatt.

EFFEKTIVT: Danskene har et litt spesielt regelverk når det gjelder råkjøring. Politiet kan rett og slett beslaglegge bilen – på stedet.
EFFEKTIVT: Danskene har et litt spesielt regelverk når det gjelder råkjøring. Politiet kan rett og slett beslaglegge bilen – på stedet.

Kontroversiell lov

Meideoppmerksomheten rundt den kontroversielle lovgivningen har vært stor, både i Danmark og i andre land. Man skulle derfor tro at dette hadde en sterkt preventiv effekt.

Slik har det ikke vært. Nesten overraskende mange har trampet i salaten i løpet av disse månedene. Stadig nye medieoppslag om enten svært høy fart og høy promille kan leses ukentlig. Begge er forhold som kan føre til beslag av bil eller motorsykkel.

Kriterier som gjør at politiet kan beslaglegge bilen:

  • Farten er over 200 km/t, uansett hvor høy fartsgrensen er.
  • Hvis man kjører over dobbelt så fort som fartsgrensen og farten er over 100 km/t.
  • Hvis man har over 2,0 i promille. Danmark har en promillegrense på 0,5,
  • I tillegg gjelder egne regler hvis råkjøringen fører til at noen blir drept eller skadd.

Les også: Én ting skal du ikke gjøre etter å ha spritet hendene...

1000 biler

Allerede to måneder etter at regelverket trådte i kraft, var det gjort belag i mer enn 100 kjøretøyer. Siden har det ballet på seg ytterligere.

Nå er til sammen over 1000 biler og motorsykler beslaglagt i Danmark.

Senest nå i romjulen ble en bilist stoppet med 3 i promille. I tillegg hadde mannen i 40-årene med seg en 3-åring som passasjer i bilen. Det endte med beslag av både bil og førerkort og trolig en tur i kasjotten for bilføreren.

Man kan definitivt avlutte året på en mer elegant måte.

Les også: Kjører du for fort her – da kan bilen bli beslaglagt og solgt

Video: Se hva politiet har inni bilene sine